Anlık Bildirim

Türkiye'de üçüncü doz aşılama başlıyor: Dünyada ilk

Türkiye, koronavirüs aşılama çalışmalarında radikal bir karar alarak yarından itibaren üçüncü doz aşılamayı başlatıyor. 50 yaş üstü kişiler ve sağlık çalışanları üçüncü doz için randevu alabilecek.

Türkiye'de üçüncü doz aşılama ne zaman başlıyor? Tam Boyutta Gör

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün düzenlenen Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Delta varyantına karşı alınan yeni tedbirler duyuruldu. Aşılama çalışmaları hızlandırılıyor ve üçüncü doz uygulaması başlıyor.

Üçüncü doz aşılama yarın başlıyor

Bilim Kurulu’nun önerisiyle Türkiye’de üçüncü doz aşılamanın başlamasına karar verildi. Sağlık çalışanları ve 50 yaş üstü vatandaşlarımız yarından itibaren üçüncü doz koronavirüs aşısını olabilecek. Üçüncü doz için istedikleri aşıyı seçebilecek. Örneğin ilk iki dozu Sinovac tercih eden kişiler, üçüncü dozda BioNTech’i tercih edebilecek.

Güncel haberlere baktığımızda dünya genelinde Birleşik Arap Emirlikleri dışında henüz üçüncü doz aşılamayı genel kitleye uygulayan ülke bulunmuyor. BAE’de yaşlı bireyler ve sağlık çalışanlarına üçüncü doz aşı yapılıyor. Bazı ülkelerde organ yetmezliği olan kişilere, bazı ülkelerde ise üçüncü doz için gönüllülük esasına göre çalışmalar yürütülüyor. Türkiye, üçüncü doz aşılamanın en yaygın olarak yapıldığı ilk ülke olacak. Üçüncü dozda hangi aşının tercih edileceği konusunda henüz yeteri kadar bilimsel çalışma yayınlanmadı. Aşı üreticileri, karışık doz aşılama yöntemi için açıklama yapmadı.

İki doz arasındaki süre 4 hafta

BioNTech aşısının birinci ve ikinci dozu arasında en az 6 haftalık süre uygulanıyordu. Aşı tedarikinde herhangi bir sorun yaşanmaması ve Delta varyantının getirdiği endişe nedeniyle iki doz arasındaki süre 4 haftaya indi. Vatandaşlar birinci dozu olduğu günün 4 hafta sonrasına randevu alabilecek. Sinovac aşısının iki dozu arasında değişiklik yapılmadı.

Covid-19’u atlatan kişilerin aşı bekleme süresi kısaldı

Bugüne kadar Covid-19’a yakalanan ve bu hastalığı atlatan kişilerin aşı olmaya hak kazanması için hastalığın üstünden 6 ay süre geçmesi gerekiyordu. Bilim Kurulunun yeni kararıyla birlikte bu süre 3 aya indirildi. Hastalığı geçirmiş olan vatandaşlarımız hatırlatma dozu olarak aşıyı hastalığın üzerinden 3 ay geçtikten sonra olabilecekler. Bu durumun mevcut antikor seviyesini ve koruyuculuğu önemli ölçüde artıracağı değerlendirildi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15942 kez okundu.
66 kişi, toplam 72 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, Sağlık ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim