Anlık Bildirim

Türkiye'nin ilk uçak gemisinin özellikleri ve tasarımı ortaya çıktı!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından başlatılan milli uçak gemisi projesinde tasarım faaliyetleri hızla devam ediyor. Geminin özellikleri ve tasarımı ortaya çıktı.
Türkiye'nin ilk uçak gemisinin özellikleri ortaya çıktı! Tam Boyutta Gör
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından başlatılan milli uçak gemisi projesinde tasarım faaliyetleri hızla devam ediyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi tarafından yürütülen çalışmalarda önemli mesafe kat edildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve BAYKAR Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın da yer aldığı bir heyet Dizayn Proje Ofisi'ni ziyaret etti. Ziyarette, milli uçak gemisinin tasarımı yerinde incelendi ve mühendisler tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi alındı.

Milli uçak gemisinin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye, dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu bu teknolojiye sahip olacak ve denizlerde daha etkin bir rol oynayabilecek.

Milli uçak gemisinin özellikleri

285 metre uzunluğa, 68 metre genişliğe ve 60.000 ton deplasmana sahip olacak olan uçak gemisi, 25 knot sürate ulaşabilecek. Ana tahrik sistemi olarak COCAG (Combined Gas and Gas) kullanılacak olan gemi, STOBAR (Short Take-Off But Arrested Recovery) uçak kalkış/iniş sistemine sahip olacak. 

Türkiye'nin ilk uçak gemisinin özellikleri ortaya çıktı! Tam Boyutta Gör
Gemi, beklendiği gibi, 285 m uzunluğu ve 60.000 ton deplasmanıyla TCG ANADOLU LHD'den önemli ölçüde daha büyük olacak. Kıyaslama açısından, TCG ANADOLU'nun uzunluğu 231 metre, genişliği 32 metre ve yüksekliği 58 metre. Tam yüklü deplasmanı ise 27.436 ton. 

​​​​​​Yetkililer yeni geminin daha fazla uçağı barındırabilmesi için daha büyük tasarlandığını belirtti. Gemide hangi uçak tipinin kullanılacağı açıklanmadı, ancak güvertede KAAN savaş uçakları görülebiliyor. Bu da Türkiye'nin ilk savaş uçağının deniz versiyonu için planlar yapıldığını gösteriyor.

İHA'lar (Bayraktar TB3, KIZIELMA vb.) ve helikopterler gibi diğer hava araçlarının da gemiyi kullanması beklenebilir. Uçağın operasyon tipinin Rus, Hint ve erken dönem Çin uçak gemilerinde kullanılan Short Takeoff But Arrested Landing (STOBAR) olacağı belirtiliyor.

Katapult destekli kalkış yerine, kısmen yukarı eğimli bir pist kullanıldığı için bu yöntem daha basit ve ucuz. İnişler, uçağın teller kullanılarak bir kanca ile yakalanması ile yapılıyor. Bayraktar TB3 SİHA'ları kullanacak olan TCG ANADOLU da benzer bir prensibi benimseyecek.

Genel olarak tasarım, LHD'ler ile ABD'nin Nimitz sınıfı gibi tam boy nükleer güçle çalışan gemiler arasında, İngiliz Queen Elizabeth sınıfı gibi uçak gemilerine daha yakın gözüküyor.

Teknik özellikler

  • Tam Boy: 285 metre
  • Genişlik: 68 metre
  • Deplasman: 60.000 ton
  • Hız: 25 knot
  • Ana Tahrik Sistemi: COCAG
  • Uçak Kalkış/İniş Sistemi: STOBAR
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9372 kez okundu.
20 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
milli muharip uçak KAAN, milli uçak gemisi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim