- Türkiye, Avrupa füze savunma projesine katılıyor
- Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler'den açıklama
- Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (ESSI) nedir?
- Yorumlar
Türkiye, Avrupa füze savunma projesine katılıyor
Pistorius, bu açıklamayı Brüksel'de NATO'daki mevkidaşlarıyla yapacağı toplantı öncesinde gazetecilere verdiği demeçte aktardı. ESSI veya Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi ilk olarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından Ağustos 2022'de duyurulmuştu. Ülkelerin ortaklaşa hava ve füze savunma sistemleri tedarik etmesini içeren bu projenin maliyet verimliliğini ve esnekliği arttırmak üzere tasarlandığı biliniyor.
Hem Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Dendias hem de Türk Savunma Bakanlığı’nın Perşembe günü (bugün) bir imza töreni yapılacağı Bloomberg tarafından aktarıldı.
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler'den açıklama
Bakan Yaşar Güler, düzenlenen imza töreninde şunları söyledi:
“Almanya’nın liderliğindeki bu girişim, müttefiklerin birlikte çalışabilirlik ve entegrasyonunu sağlarken, NATO’nun gerekliliklerinin yerine getirilmesi yolunda da önemli bir adımdır. Türkiye olarak geniş bir yelpazedeki millî imkânlarımızla bu girişime katkıda bulunmaya hazırız. Bu önemli girişimdeki koordinatör rolü için Almanya’ya teşekkürlerimi sunmak isterim. Kolektif savunma anlayışına hizmet eden bu girişimde sizlerle çalışmaktan memnuniyet duyacağız.”
Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (ESSI) nedir?
İlk kez Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından Ağustos 2022'de duyurulan proje, esasında Rusya'nın Ukrayna altyapısına yönelik saldırıları sırasında ve Kaliningrad'da konuşlandırılan Rus 9K720 Iskander balistik füze sistemleri gibi tehditlere karşı ortaya atıldı.
Ekim 2022'de on beş Avrupa ülkesi (Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Almanya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Slovakya, Slovenya, Romanya, Birleşik Krallık) Almanya'nın öncülüğündeki girişime katılmak üzere bir deklarasyon imzalamıştı. Girişim aynı zamanda NATO Entegre Hava Savunma Sistemini güçlendirmeyi amaçlıyor.
ESSI çok katmanlı bir savunma sistemi kullanacak. Hava savunma projesinde aşağıdaki sistemlerin kullanılması planlanıyor:
- Orta menzil: IRIS-T SLM
- Uzun menzilli: MIM-104 Patriot
- Atmosfer dışı menzil: Arrow 3
Öte yandan Fransa, mevcut planlarda Avrupa dışı ekipman ve teknolojiye çok fazla güvenildiğini gerekçe göstererek girişime karşı çıkıyor. Fransa’ya göre bu sistem, ABD ve İsrail'de üretilen ekipmanlara güveniyor. Fransa, diğer Avrupa merkezli tekliflerin de değerlendirilmesi istiyor.
Güncelleme: Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler'in açıklamaları eklenerek içerik güncellenmiştir.
Kaynakça https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-02-15/germany-says-turkey-and-greece-to-join-missile-defense-project https://en.wikipedia.org/wiki/European_Sky_Shield_Initiative Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
3476 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
almanya, füze savunma sistemi ve