- Uç noktalara siber saldırılar artıyor
- Merkezi olmayan iş yerleri tehdit altında
- Çalışanların farkındalık düzeyi yüksek olmak zorunda
- Anti-virüs programları yeterli değil
- Cihaz güvenliği gözetimi çok önemli
- Siber güvenlik uzmanı yetersiz
- Uç nokta güvenliği konusunda HP bilgisayarlar bir adım önde
- Yorumlar
Kurumsal ve özel firmalarda güvenlik tedbirleri büyük önem arz ediyor. Sık sık gündeme geldiğini gördüğümüz sayısız siber saldırı yaşanıyor. Organizasyonlar tüm unsurlarını tek çatı altında tutarak güvenliği sağlamaya çalışıyordu ancak pandemi ile birlikte uzaktan çalışma başlayınca bu unsurlar da uzaklaşmaya başladı. Haliyle güvenlik pamuk ipliğine bağlı hale geldi.
Uç noktalara siber saldırılar artıyor
Araştırmalara göre pandemi döneminde BT siber güvenlik uzmanlarının %90’ı artık uzaktan çalışıyor ve bu uzmanların üçte birinden fazlası, karma çalışma düzeni dolayısıyla kuruluşlarının tehlikelere daha açık hale geldiğini ve güvenlik tehditlerine daha fazla maruz kaldığını düşündüklerini ifade ediyor.
Yapılan anketlerde katılanların %68’i, saldırıların sıklığının arttığını ve son iki yıl içinde bir ya da daha fazla başarılı uç nokta saldırısı yaşadıklarını belirtiyor. Kuruluşların yarısından fazlası uç nokta koruması bakımından kurum içi uzmanlığın ve kaynakların bulunmadığını belirtiyor ve siber güvenlik uzmanlarının %57’si uç nokta güvenliğine daha fazla harcama yapılacağını öngörüyor.
Merkezi olmayan iş yerleri tehdit altında
Pandemi öncesinde ofis alanıyla sınırlanmış olan çalışanlar artık farklı konumlara ve saat dilimlerine yayılmış durumda. Çalışanların en az yarısı şu anda %100 oranında evden çalışıyor. Haliyle siber saldırı için daha geniş bir yüzey ortaya çıkıyor. Ankete katılan BT uzmanlarının %23’ü, kuruluşlarının uzaktan çalışmaya geçmesinden bu yana siber güvenlik olaylarında artış yaşandığını belirtirken bazıları olay sayısının iki kat arttığını gözlemlediklerini bildiriyor.
Çalışanların farkındalık düzeyi yüksek olmak zorunda
Çalışanlar arasında siber güvenlik konusunda farkındalık düşük kalınca siber saldırılara da kapı açılıyor. Bağlantılara tıklama, onay verme, uyarıları kabul etme gibi pek çok davranış nedeniyle siber saldırı epostaları etkili oluyor. Virüs bir kez bünyeye girdikten sonra hızlı bir şekilde yayılıyor. Kuruluşların yüzde 60’ında sistemine virüs bulaşmış bir çalışanın farkında olmadan diğer çalışanları da enfekte etmesi olayı yaşandı.
Anti-virüs programları yeterli değil
Saniyede 4.2, günde 360 bin, ayda ise 102 milyon civarında yeni kötü amaçlı yazılım ortaya çıkıyor. Bu yazılımların yüzde 80’i ilk gün tehdidi iken yüzde 60’ı da koruma yazılımlarının elinden kaçıyor. Bu bakımdan kuruluşların yüzde 33’ü gelişmiş araçlara daha fazla yatırım yapmayı planlıyor. Yüzde 85 gibi büyük bir bölümü ise yapay zekâ, makine öğrenme, davranış izleme ve proaktif izolasyon gibi gelişmiş özellikleri tercih ediyor.
Cihaz güvenliği gözetimi çok önemli
Günümüzde kuruluşların bir siber saldırıyı tespit etmesi ve kontrol altına alması ortalama 315 gün sürüyor. Bunun 97 günü ise zayıf noktayı düzeltmek için harcanıyor. Uzaktan çalışmaya geçilmesi ile birlikte kuruluşlar, evden çalışmanın bir veri ihlalini tespit etmek ve kontrol altına almak için gereken süreyi ve ayrıca ihlalin maliyetini %70 oranında artırmasını beklediklerini ifade ediyor. Araştırmalara göre bir veri ihlalinin ortalama maliyeti perakende sektörü için 2 milyon dolar, eğitim sektörü için 3.9 milyon dolar, finansal hizmetler için 5.85 milyon dolar, sağlık sektörü için ise 7 milyon dolar civarında.
Siber güvenlik uzmanı yetersiz
Siber saldırı potansiyelinin giderek arttığı bugünlerde bile şirketler siber güvenlik uzmanı sayısını artırmaktan kaçınıyor. Kuruluşların yaklaşık %85’i, yetişmiş BT güvenlik personeli açığı olduğunu bildiriyor. Pandemi sırasında görevde olanlardan %32’si iş yüklerinin arttığını bildirirken, %47’si de güvenlikle ilgili olmayan diğer BT görevlerine atandıkları için günlük aktivitelerinin değiştiğini belirtiyor. Dünya çapında 3 milyon siber güvenlik personeli açığı olduğu tahmin ediliyor.
Uç nokta güvenliği konusunda HP bilgisayarlar bir adım önde
HP ProBook 600 serisi, gelişmiş güvenlik özellikleriyle bu siber tehditlere karşı işletmeleri koruma altına almaya yardımcı oluyor. BIOS’tan tarayıcıya, işletim sisteminin üzerinde, içinde ve altında çalışma özelliğine sahip sürekli gelişme halindeki bu çözümler bilgisayarınızı tehditlerden koruyor.
Intel® Core™ i7 işlemcili HP ProBook 650 G8 (3S8P1EA), Gizlilik Kamerası ve kendi kendini onaran BIOS gibi güvenlik özelliklerinin yanı sıra, en yeni ve en hızlı Wi-Fi bağlantısı, uzun pil ömrü ve sorunsuz sanal iş birliği için gereken güç ve performansı sunuyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.