Türkiye, Milli Uzay Programı resmen açıkladı. Çok önemli başlıkların olduğu program kapsamında Türkiye ABD’nin GPS, Rusya’nın GLONASS’i benzeri bir küresel konumlama teknolojisi geliştirecek.
“Türkiye’nin Uzaydaki Evi: Uydularımız” adlı panelde konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, ülkemizin yakında yeni nesil haberleşme uydusu ihracatına başlayacağını söyledi.
TÜBİTAK tarafından üretilen yer gözlem uydusu RASAT, Dünya'yı 50 bin 224 kez turladı. 19 bin 138 çerçeve ve 17 milyon 224 bin 200 kilometrekare görüntü çekti.
Türkiye'nin yeni haberleşme uydusu Türksat 5A uzaya fırlatıldı. Türksat 5A'nın fırlatılış görüntülerini ve sahip olduğu özellikleri haberimizde bulabilirsiniz.
Japonya, uzayın gün geçtikçe devasa bir çöplük haline gelmemesi için düğmeye bastı. Geliştirilecek olan ahşap uydular, hiçbir zararlı madde bırakmadan atmosferde tamamen yanacak.
SpaceX tarafından inşa edilen uydu internet hizmeti Starlink'in, herkese açık beta testlerine başlanacağı açıklandı. Ancak beta teste katılmanın maliyeti oldukça yüksek.
5. Küresel Uydu ve Uzay Şovu, Global Sat Show, Capital Exhibition tarafından TÜRKSAT, Türkiye Uzay Ajansı, EMEA Uzay Operatörleri Birliği’nin desteğiyle 01-02 Eylül 2020’de online olarak düzenlenecek.
Türksat 6A haberleşme uydusunun fırlatılış tarihi 2019 Aralık ayından 2020'ye, ardından 2021'e, şimdi de 2022'ye ertelendi. Yeni tarihi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu duyurdu.
Özel uzay firmalarından biri olan Virgin Galactic, bir projesini yönetmek üzere Virgin Orbit şirketini kurmuştu ve şirket ilk test uçuşunu kısa sürede sonlandırarak dikkat çekti.
Türkiye’nin ilk Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı'nın kurulumu tamamlandı. Türkiye, kendi geliştirdiği uydu ve uzay bileşenlerinin radyasyon testini Türkiye'de yapabilecek.
Northrop Grumman ve NASA, Dünya yörüngesinde bulunan uydulara yakıt ikmali yapabilecek bir araç geliştirdi. Bu sayede ticari uydular daha uzun süre görev yapabilecek.
NASA, astronotlar ile uzay araçlarına etki edebilecek uzay iklim olaylarını incelemek üzere kullanmak istediği küp uydu projelerinden ikisini nihai karar için değerlendirmeye aldığını duyurdu.
Rusya, gelecekte uzay görevlerini durma noktasına getirebileceği düşünülen "uzay çöpü" sorununa bir çözüm olması maksadıyla kendi kendini imha edebilen uydular geliştirdiğini açıkladı.
Amazon, yörüngeden yüksek hızlı internet bağlantısı sağlama projesi için FCC’ye başvurdu. 3236 uydunun fırlatılması planlanıyor. Elon Musk’ın Starlink’i ile rekabet edilecek.
Gök bilimciler, 1999 KW4 kod adlı bir gök taşının Türkiye saatine göre Pazar günü 02.05'te görülebileceğini duyurdu. Çift gök taşları 2036 yılına kadar tekrar görülemeyecek.
Yapımına 2014 yılında başlanan TÜRKSAT 6A haberleşme uydu projesinin bir kez daha ertelenmesi gündemde. Ayrıca ödeneğin büyük bölümü harcandı. Ek ödeneklerle birlikte maliyetin artması bekleniyor.
Elon Musk, internet çilesine son verecek prokesi Spacelink'i 2020'de görücüye çıkartmaya hazırlanıyor. Bakalım proje, beklendiği gibi internet çilemize son verebilecek mi?