Bilindiği üzere milyarderler Richard Branson ve Jeff Bezos bu ay içerisinde şirketlerinin yörünge altı araçlarıyla uzaya çıkmış ve uzay turizminin bir nevi başlangıcını yapmışlardı.
Bazı bilim insanları ise bir dönüm noktası olarak görülen bu uçuşların gezegenimize zarar verebileceğini düşünüyor. Araştırmacılar, fırlatılan roketlerin miktarının artmasının atmosferin üst kısımlarına zarar verebilecek bir dönemin potansiyel başlangıcı olduğunu ifade etti.
Northern Sky Research’ün baş analisti Dallas Kasaboski’ye göre, yaklaşık bir buçuk saat süren bir Virgin Galactic uçuşu 10 saatlik bir transatlantik uçuşu kadar kirlilik üretebilir. Araştırmacılar, Virgin Galactic’in insanları günde birkaç kez uzaya götürme planının oldukça endişe verici olduğunu düşünüyor. Uzmanlar, Blue Origin roketlerinin sıvı hidrojen ve sıvı oksijen kullandığı için hibrit motor kullanan Virgin Galactic’e nazaran daha az kirletici olduğuna da dikkat çekiyor.
Stratosferi ve mezosferi kirletiyor
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ndeki (NOAA) Kimya Bilimleri Laboratuvarı'nda kıdemli bilim insanı Karen Rosenlof’a göre roketlerin atmosferin üst katmanlarını, stratosferi ve mezosferi, kirletmesi en büyük sorun. Rosenlof bununla ilgili şunları söyledi: “Normalde kirletmediğimiz yerleri de kirletmeye başladık. Gerçekten anlamamız gerekiyor. Bunlar artarsa potansiyel zarar ne olur?”
Rosenlof ile birlikte çalışan Martin Ross ise şu ana kadar yapılan uçuşlarda verilen zararın kabul edilebilir seviyede olduğunu; ancak bunun tek sebebinin az uçuş yapılması olduğunu ifade etti ve gelecek için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Araştırmacılar, önümüzdeki 20 yılda uzay turizmine olan talebin önemli derecede artacağını düşünüyor. Bu yüzden de oluşabilecek risklerin değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini savunuyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.