Anlık Bildirim

Hindistan'in tekrar kullanılabilir uzay mekiği ilk kez test edildi

Uzay araştırmalarının yeni yıldızı Hindistan ilk tekrar kullanılabilir uzay mekiğinin denemesini gerçekleştirdi. Deneme sırasında hipersonik hıza ulaşan mekik 2000 derecelik sıcaklıklara maruz kaldı.
Özellikle son dönemlerde uzay araştırmalarında çok büyük bir atak yapan Hindistan yeni nesil tekrar kullanılabilir uzay mekiği RLV-TD'nin ilk denemesini de gerçekleştirdi. Satish Dawan Space Center'dan dün (23 Mayıs) öğlen saatlerinde fırlatılan uzay mekiği aynı zamanda Hindistan'ın bu alanda çok önemli bir kilometre taşını geride bırakmasını sağladı.


RLV-TD'yi taşıyan roket 91.1 saniyelik sürenin ardından uzay mekiğinden ayrıldı. 91.1 saniye boyunca roketle beraber toplam 56 kilometre yüksekliğe çıkan insansız uzay mekiği bu ayrılmanın ardından kendi başına 9 kilometre daha yükseldi ve 65 kilometrelik maksimum yüksekliğine ulaştı.

RLV-TD zirve noktaya ulaştıktan sonra atmosfere geri dönüş yaptı. Geri dönüşü sırasında Mach 5 (6127 km/saat) hızına kadar çıkan uzay mekiği aynı zamanda yaklaşık 2000 derecelik inanılmaz yüksek sıcaklıklara da maruz kaldı. Zaten denemenin asıl amacı da mekiğin bu yüksek sıcaklıklara ve hipersonik hızlara nasıl tepkiler vereceğini ölçmekti. kanatlı uzay mekiği RLV-TD toplam 770 saniye süren denemenin sonunda otonom bir şekilde denize iniş yaptı. Mekiğin bu inişten tek parça halinde kurtulması beklenmiyor olsa da denemenin başarıyla sonuçlandığını söyleyebiliriz.

Tamamlanması için 15 yıl gerekiyor

Hindistan'ın geliştirdiği ilk tekrar kullanılabilir uzay mekiği RLV-TD'nin ilk prototipi toplam 14 milyon dolara mal oldu. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu ISRO, en azından önümüzdeki 15 yıl içerisinde tamamlanması beklenmeyen bu uzay mekiği projesinin ilk prototopi için bile beş yıldır uğraş veriyordu.

RLV-TD projesi tamamlanmadan önce daha dört farklı testten daha geçmesi gerekiyor. Hipersonik test uçuşundan başarılı sonuçlar alan ISRO yakın zamanda bir de iniş denemesi gerçekleştirecek. ISRO bu proje sonunda fırlatma maliyetlerini 10 kata kadar indirmeyi planlıyor.
Mars'a da gitmişlerdi

Hindistan'ın uzay araştırmalarına olan ilgisi artık önemli bir gerçek haline geldi. 2013 yılında Mars yörüngesine bir uzay aracı yerleştiren Hindistan aynı zamanda bu başarıyı yalnızca 73 milyon dolarlık bir projeyle gerçekleştirmişti.

Çeşitli alanlarda çalışmalarına devam eden Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu'nun sonraki hedefiyse Kızıl Gezegen'e gözlem aracı indirmeyi olacak. Hindistan bu hedefi için geçtiğimiz dönemlerde Fransa'yla bir iş birliği yaptığını açıklamıştı. Fransa uzay ajansı CNES'in de uzay aracı iniş sistemlerinde önemli başarıları bulunuyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8083 kez okundu.
14 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hindistan, hindistan uzay araştırma organizasyonu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim