Anlık Bildirim
Canlı Yayın
Samsung Galaxy S25 ailesi tanıtılıyor! - Galaxy Unpacked 2025 Türkçe Canlı Yayın

Uzaydan internet dönemi başlıyor: ABD'li şirket ilk adımı attı

SpaceX'in uzaydan internet bağlantısı sağlama projesi Starlink'e rakip geldi. ABD'li şirket OneWeb, altı farklı internet uydusunu dün başarıyla yörüngeye yerleştirdi. İşte dev projenin detayları:
ABD merkezli şirket OneWeb, uzaydan küresel ölçekte yüksek hızlı internet sağlama projesi için ilk önemli adımı attı. Dün gerçekleştirilen bir roket kalkışında şirketin ilk internet uyduları başarıyla yörüngeye yerleştirildi. OneWeb, önümüzdeki iki yıl içerisinde uzaydan internet hizmetine resmen start vermek istiyor.

OneWeb'in dün uzaya gönderdiği ilk partide toplamda altı uydu bulunuyordu. Fransız Guyanası'ndaki bir uzay üssünden fırlatılan uydular şu anda alçak Dünya yörüngesinde yaklaşık 1200 kilometrelik bir yükseklikte yer alıyor. OneWeb'in kullandığı ifadelere göre 2021 yılına kadar 600'den fazla internet uydusu yörüngeye yerleştirilmiş olacak.

Virginia merkezli bir startup olan OneWeb, şu anda dünyanın birçok ünlü şirketinden yatırım alıyor. OneWeb'e destek olan firmalar arasında Coca-Cola, Softbank, Airbus ve Richard Branson'un Virgin Grup'u gibi uluslararası dev şirketler dikkat çekiyor. Analistlerin ifadelerine göre OneWeb, internet projesinde başarıya ulaşması halinde gelecekte dev bir şirkete dönüşebilir.

OneWeb'in uyduları yaklaşık bir çamaşır makinesi boyutlarında ve 148 kilogram ağırlığında. Ku-Bandı frekansında çalışan uyduların Antarktika hariç Dünya'nın her tarafında yüksek hızlı 3G, LTE, 5G ve Wi-Fi internet sağlayabileceği söyleniyor. OneWeb'in sağlayacağı küresel bağlantıyla uçaklar, arabalar ve gemiler gibi araçlar transit halindeyken yüksek hızlı internetten faydalanabilecek. Ayrıca internetin ulaşamadığı ekonomik anlamda geri kalmış bölgelere de kolaylıkla internet sağlanabilecek.

Uzaydan internet konsepti elbette yeni bir fikir değil. Geçmişte bunu deneyen birçok şirket olmuştu ancak uyduların 35-40 bin kilometre gibi yüksekliklere yerleştiriliyor olmaları nedeniyle hızlar çok düşüktü ve ping değerleri de inanılmaz yüksekti. OneWeb ise artık bu alanda teknolojinin çok büyük yol kat ettiğini söylüyor. Yeryüzü'ne çok daha yakın bir konuma yerleştirilen yeni internet uydularıyla hızlar yüksek, ping değerleriyse düşük olacak.

İlk uyduların yörüngeye yerleştirilmesinin ardından konuyla ilgili açıklamalar yapan OneWeb CEO'su Adrián Steckel,"Günümüzde elektroniğin maliyetleri her geçen gün azalmaya devam ederken internete olan talep ise katlanarak artıyor. OneWeb olarak kimsenin ulaşamadığı yerlere bağlantı sağlama olanağımız var. Potansiyel gerçekten de çok büyük." şeklinde konuştu.

OneWeb'in şu anki hedefi 2020 yılı içerisinde sınırlı bir kapasiteyle de olsa hizmete başlamak. Şirket 2021 yılında da toplam 648 uyduyu yörüngeye yerleştirmiş olmak ve dünya genelinde bağlantı sağlamaya başlamak istiyor. OneWeb sonraki yıllarda ise uydu filosunu genişletip toplam rakamı iki bin hatta üç bine kadar çıkarmayı planlıyor.

OneWeb'in bu alandaki en büyük rakibi ise Yeryüzü'ndeki sağlayıcılar değil de ünlü iş adamı Elon Musk olacak. Musk'ın popüler uzay şirket SpaceX bildiğiniz gibi tıpkı OneWeb gibi bir uzaydan internet projesi üzerinde çalışıyor. Şirketin şu anki hedefi 2021 yılı gibi ilk kez hizmete başlamak. Ayrıca 2025 yılına kadar da toplam 5 bine yakın internet uydusunun alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmesi hedefleniyor.

SpaceX ve OneWeb gibi şirketlerin atılımlarıyla önümüzdeki yıllarda uzaydan internet bağlantısı konusunda önemli gelişmeler yaşanacak gibi. Bakalım bu yeni teknolojiden Türkiye'deki insanlarımız da faydalanabilecek mi. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8758 kez okundu.
28 kişi, toplam 31 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uzay araştırmaları, uzaydan internet ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim