Gezegenimizden 1,5 milyon kilometre uzaklıkta uzayda süzülen James Webb Uzay Teleskobu, 23 ve 25 Mayıs tarihleri arasında bir darbe aldı ve cihazın ana aynalarından birine bir mikrometeorit çarptı. Teleskop geliştirilirken, güneş sistemindeki bir dolu toz zerresi büyüklüğünde küçük gök cisimlerinin içine girme olasılığı bile hesaplanmıştı. Ancak aynaya çarpan mikrometeoroid bu boyutları aşıyor.
Bu durumlarda mühendisler, çarpışmayı önlemek için aynayı çevirme seçeneğine sahip. Ancak uzaydan gelen parça, gökbilimciler tarafından bilinen meteor yağmurunun bir parçası değil, dolayısıyla etkisi beklenmedikti.
Tahminlerimizden büyük bir çarpışmaydı
NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden JWST ekip üyesi Lee Feinberg bu önemli olayla ilgili şunları söyledi: "Lansmandan bu yana beklentileri karşılayan dört küçük, ölçülebilir mikrometeoroid çarpması yaşadık ve son etki tahminlerimizden daha büyüktü."
Uzmanlar, 18 altıgen altın kaplama parçadan oluşan birincil aynanın hala sağlam olduğunu umuyor. Darbenin, bugün teleskopla iletilen veriler üzerindeki etkisi fark edilebiliyor. Ancak uzay gözlemevi ile çalışan ekip üyeleri, gelecekte bu müdahalenin kritik olmayacağını öne sürüyorlar. Bugün James Webb'den alınan resim, umulandan daha kaliteli.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
11749 kez okundu.
21 kişi, toplam 21 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nasa, James Webb Uzay Teleskopu ve