Uzaydan internet denilince genellikle Elon Musk'ın Starlink projesi akıllarımıza geliyor. Ancak yörüngeden internet yarışına SpaceX'ten bile önce giriş yapan bir başka önemli şirket daha var. ABD'li firma OneWeb, geçtiğimiz yılın başlarında ilk prototip uydularını uzaya fırlatmış ve bazı başarılı testler gerçekleştirmişti. OneWeb şimdiyse 34 yeni internet uydusunu daha uzaya fırlatmaya hazırlanıyor.
OneWeb'in yeni uyduları 7 Şubat Cuma günü, Soyuz roketiyle Kazakistan'da bulunan tarihi Baykonur Uzay Üssü'nden yörüngeye fırlatılacak. OneWeb geçtiğimiz yılki ilk görevinde altı uydu göndermişti, yani Cuma günü itibarıyla şirketin uzaydaki uydu sayısı 40'a ulaşmış olacak.
OneWeb şu anda uzaydan internet yarışında elbette SpaceX'in gerisinde bulunuyor. SpaceX'in yörüngedeki uydu sayısı bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta 240'a çıkmıştı. Ancak SpaceX'in burada diğer şirketlere göre çok büyük bir avantajı var: Falcon roket ailesi.
Roketler, uzay araştırmalarında belki de en maliyetli ve bilimsel araştırma kurumlarını en zorlayan kısımlardan birisi. Örneğin geliştirdiğiniz bir uydunun maliyeti 100 milyon dolarsa bunu uzaya göndermek için ikinci bir 100 milyon dolar daha ödemeniz gerekebiliyor. SpaceX ise kendisi zaten bir roket firması. Ayrıca şirketin elinde tekrar kullanılabilir özellikleriyle son 10 yılın uzay araştırmalarına damgasını vuran Falcon roket ailesi var. SpaceX böylece aynı Falcon 9 roketini 4-5 kez kullanarak Starlink uydularını uzaya çok daha maliyetli bir şekilde fırlatabiliyor. Diğer taraftan OneWeb ise en uygun kalkış fiyatları için her görevinde farklı bir şirkete/ülkeye gitmek zorunda kalabiliyor.
OneWeb projesi büyük yatırımlar alıyor
Virginia merkezli bir startup olan OneWeb, şu anda dünyanın birçok ünlü şirketinden yatırım alıyor. OneWeb'e destek olan firmalar arasında Coca-Cola, Softbank, Airbus ve Richard Branson'un Virgin Grup'u gibi uluslararası dev şirketler dikkat çekiyor. Analistlerin ifadelerine göre OneWeb, internet projesinde başarıya ulaşması halinde gelecekte dev bir şirkete dönüşebilir.
OneWeb'in uyduları yaklaşık bir çamaşır makinesi boyutlarında ve 148 kilogram ağırlığında. Ku-Bandı frekansında çalışan uyduların Antarktika hariç Dünya'nın her tarafındayüksek hızlı 3G, LTE, 5G ve Wi-Fi internet sağlayabileceği söyleniyor. OneWeb'in sağlayacağı küresel bağlantıyla uçaklar, arabalar ve gemiler gibi araçlar transit halindeyken yüksek hızlı internetten faydalanabilecek. Ayrıca internetin ulaşamadığı ekonomik anlamda geri kalmış bölgelere de kolaylıkla internet sağlanabilecek.
OneWeb şirketi 2020 yılının sonlarına doğru sınırlı bir kapasiteyle de olsa bazı bölgelerde hizmet vermeye başlamak istediklerini söyledi. OneWeb'in asıl hedefiyse 2021'de küresel olarak internet hizmeti sağlamaya başlamak. Şirket öncelikle 650 uyduyu (2020-2021), uzun vadede ise toplamda 5260 uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi planlıyor.
OneWeb, prototip uydularını geçtiğimiz yıl test etmiş ve 400 mbit hız ve 32 ms gecikme gibi rakamlara ulaşmıştı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.