Anlık Bildirim

Neden aynı anda birçok yerde yangın çıkıyor? Uzmanlar cevapladı

Son günlerde Türkiye'nin birçok yerinde eş zamanlı yangınlar görüldü. Uzmanlar bu yangınların nasıl oluştuğunu dört ana faktörde açıklamaya çalıştı. İşte yangınların muhtemel sebepleri.

Uzmanlar yangınların nasıl eş zamanlı çıktığını açıkladı Tam Boyutta Gör

Türkiye'de son birkaç gündür birçok yerde eş zamanlı yangınlar çıkıyor. Aynı anda çıkan bu yangınların çıkma sebepleri araştırmacılar tarafından masaya yatırıldı. Araştırmacılar dört ana faktör üzerine konuştular: İnsan eli, fön rüzgarları, küresel ısınma ve ormanlardaki yerleşimler. 

Uzmanlar yangınların nasıl eş zamanlı çıktığını açıkladı

İnsan eli 

İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Ormancılık Fakültesi'nden Prof. Dr. Doğanay Tolunay'ın aktardığına göre istatiksel açıdan çıkan orman yangınlarının %11'i yıldırım gibi doğa olayları sebebiyle gerçekleşirken, %89'una ise insanlar sebep oluyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda bahçe temizliği ve anız yakma faaliyetleri sebebiyle de birçok yangın çıkmıştı. Öte yandan bazen bırakılan bir cam parçası veya bir sigara izmariti dahi koskoca bir yangını başlatmaya sebep olabiliyor. 

Uzmanlar yangınların nasıl eş zamanlı çıktığını açıkladı Tam Boyutta Gör

Küresel ısınma 

Geçtiğimiz birkaç yılda küresel ısınma kaynaklı kuraklık, dünyanın birçok bölgesinde yangınları arttırdı. Örneğin bugünlerde Kanada'da birçok kontrol edilemeyen yangın var. Bununla birlikte Amazon bölgesindeki yangınlar o kadar çok arttı ki, şimdiye kadar CO2 absorbe eden bu tropikal bölge, artık CO2 salınımı yapıyor. Bu anlamda bugünlerde yaşanan yangınları, küresel ısınmanın etkilerinden birisi olarak dikkate almamız gerek. 

Uzmanlar yangınların nasıl eş zamanlı çıktığını açıkladı

Fön rüzgarları 

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yüksek basınçtan etkilenen hava durumlarında, havanın kuruduğunu ve bu yüzden de yangınlara zemin hazırlayan sıcaklık artışlarının yaşandığını söylüyor. Kadıoğlu'na göre şu an Antalya'da bağıl nem oranı, %6 gibi anormal bir seviyede. Hava çökerken rüzgar hem tepeden esiyor hem de sıcaklık artışına sebep oluyor. Bu anlamda da dağ yamaçlarından esen rüzgar, ağaçları kurutup en ufak bir kıvılcımla alev almaya müsait hale getiriyor. Kadıoğlu'na göre buna "fön etkisi" deniyor. 

Uzmanlar yangınların nasıl eş zamanlı çıktığını açıkladı Tam Boyutta Gör

Ormanlardaki yerleşim

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli İklim Uzmanı Dr. Ümit Şahin de ormanların içine siteler kurulmasının ve oteller yapılmasının yangın risklerini arttırdığını söylüyor. Şahin, esasen orman yerleşimi meselesinde yine insan elinin bulunduğu söylüyor ancak buradaki yerleşim unsurunun münferit olaylar olarak değil, sorunlu bir yapılaşma olarak anlaşılması gerekiğini belirtiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14134 kez okundu.
31 kişi, toplam 46 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yangın, Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim