Yaşlanma her ne kadar fizyolojik bir olay olmasına ve bünyesinde çok farklı reaksiyonlar barındırmasına rağmen yaşlılıkla ilgili araştırmalar da devam ediyor. Şimdi ise Çinli bilim insanları üzüm çekirdeklerinde bulunan doğal bir flavonoid bileşiğin disfonksiyone hücreleri ( işlev görmeyen ) hedef alabileceğini ve farelerde ortalama yaşam beklentisini %9 oranında artırabileceğini keşfetti.
Yeni keşfedilen bileşik senolitik adı verilen ve yaşlı hücreleri hedef alarak yaşlılık ve yaşlanma karşıtı etkileriyle organizmanın genel yaşam ömrünü uzatan ilaçlar kategorisinde yer almakla birlikte söz konusu ilaçların diyabet, demans gibi durumlar üzerinde de denemeleri bulunuyor.
Senolitik
Çin’de bulunan Shangai Institute of Nutrition and Health kurumu araştırmacıları üzüm çekirdeklerinde bulunan prosiyanidin C1 ( PCC1 ) adlı maddenin yaşlı hücreleri; programlanmış hücre ölümü adı verilen mekanizmayı indükleyerek ( uyarmak ) yaşlı hücreleri apoptozise sürüklediği ve genel olarak sağlıklı hücrelere herhangi bir zarar vermediğini keşfetti.
PCC1 bileşiği yaşlı farelerin çeşitli dokularında ve organlarında test edildi ve PCC1 uygulanan farelerin yaşlı hücrelerinin klinik olarak anlamlı derecede azaldığı tespit edildi.
24 ila 27 aylık oldukça yaşlı farelerin ( insan hayatına oranlarsak 75 ila 90 yaşında ) beklenen yaşam ömürlerinin %60 oranında, tüm yaşam ömürlerinin ise yaklaşık olarak %9 oranında arttığını da ekeyelim.
Bilim insanları PCC1’in etki mekanizmaları daha yakından anlaşılabilirse ilgili maddenin insanlarda klinik deneylerde de kullanılabileceğini düşünüyür.
Yeni araştırma Nature Metabolism adlı dergide yayımlandı.
Kaynakça http://english.sinh.cas.cn/news/highlights/202112/t20211203_293418.html https://www.nature.com/articles/s42255-021-00491-8 https://newatlas.com/medical/grape-seed-compound-anti-aging-tired-cells/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: