AMD beklenen adımı attı ve 45nm işlemcilerinin hacimli üretimi için başlama vuruşunu yaptı. İki sene önce bünyesine kattığı ATi'nin rakibi Nvidia karşısında sahip olduğu nanometrik değişim hızına AMD malesef işlemci üretimde sahip değil. Firma her ne kadar CPU ve GPU üretiminde farklı stratejiler (en azından şimdilik*) takip ediyor olsa da rakibi Intel'in sahip olduğu fabrikaların yarattığı sinerji ve sağladığı üretim yeteneği AMD'nin işini zorlaştıran temel parametreler.
Firma her ne kadar başını IBM'in çektiği konsorsiyum eşliğinde yeni üretim teknolojilerine yönelik çalışmalarına devam ediyor olsa da önümüzdeki sene içerisinde 32nm üretim teknolojisine geçiş yapacağını güncel yol haritalarıyla sektörün dikkatine sunan Intel'e karşı 45nm üretim sürecine yeni yeni dahil olan AMD'nin nasıl bir yol takip edeceği merak konusu olmaya devam ediyor. Firma tarafında güne damga vuran ikinci gelişme (ilki Radeon HD 4350 ve 4550 modellerinin lansmanıydı) ise 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ilk işlemcisi için hacimli üretim başladığını açıklaması oldu.
Hatırlanacağı üzere, firma geçtiğimiz sene içerisinde (Eylül ayı) uzun süredir merakla beklenen Barcelona kod adlı sunucu işlemcilerini duyurmuştu. Bu adım önemli olduğu kadar yapacağı etki ciddi anlamda merak edilen bir gelişme idi. Zira Opteron serisi işlemcileriyle sunucu platformunda oldukça etkili olan AMD'nin dört çekirdekli doğal tasarıma sahip olan K10 mimarili Barcelona işlemcileriyle Intel'e karşı nasıl bir çizgi belirleyeceği heyecanla bekleniyordu.
Açıkçası Barcelona ile ilgili ilk sinyaller pek olumlu değildi. Zira işlemcinin ortaya çıkan ilk test sonuçları 1.6GHz gibi oldukça düşük saat hızında çalışan örneklere aitti ve bu durum firmanın yeni mimari ile saat hızını arttıramadığı yönünde farklı yargıların doğmasına neden olmuştu. Tüm bu tartışmaların bittiği nokta AMD'nin Barcelona tabanlı yeni nesil Opteron işlemcilerini duyurması ve kullanıma sunması olmuştu. Fakat yeni modellerin yenilikleri ve sunabildiği performansın yeni yeni idrak edilmeye başlandığı dönemde ortaya çıkan "TLB" sorunu AMD için pekte iyi bir haber değildi.
AMD, Shangai kod adlı 45nm Opteron işlemcileriyle Deneb öncesi ilk sunucu sistemlere uğruyor.
Çekirdeklar arası ortak kullanıma açık olan paylaşımlı L3 bellek biriminde olduğu tespit edilen hata masaüstü işlemciler için de tartışılmıştı. Fakat bu sorun özellikle sunucu işlemcilerde varlığını hissettirebilirdi. Zira 7/24 ağır yük altında çalışan sunucu ve iş istasyonları için hazırlanan işlemcilerin yük altında sistemi askıya alabileceği, kilitlenmelere neden olacağı endişesi sistem üreticileri ve AMD için kabul edilebilir bir durum değildi ki AMD de gereken adımları atacağını açıklamıştı.
Firma ilk etapta anakart üreticileri ile ortak çalışma yaparak BIOS güncellemesi ile sorunu aşmaya çalıştı fakat yapılan güncelleme sonrasında performansta ciddi düşüş yaşanması AMD'nin durumu daha iyi bir noktaya taşımamıştı. Devam eden süreçte firma yeni bir revizyon çalışması yapacağını ve sorunu kökten halledeceğini açıklamış birkaç aylık çalışma sonucunda B3 revizyonlu "TLB sorunu içermeyen" Opteron işlemciler geçtiğimiz Nisan ayı ile birlikte arka arkaya pazara sunulmaya başlanmış, HP ve Sun gibi üreticiler de yeni işlemcileri kullanan sistem hazırlayacaklarını açıklamışlardı.
Tüm bu gelişmelerin yaşandığı esnada Almanya'daki fabrika'da ve firmanın diğer ar-ge merkezlerinde 45nm üretim teknolojisine yönelik çalışmalar devam ediyor. Rakibi Intel'in yeni üretim teknolojisine aylar önce geçerek hem masaüstü hem de sunucu/iş istasyonu pazarında başta maliyet olmak üzere TDP (sunucular için çok önemli) seviyesi gibi farklı noktalarda ciddi kazanımlar elde etmesi AMD'nin işini zorlaştırıyordu.
Firma yapılan çalışmalar sonucunda, aynı Barcelona-Phenom geçişinde olduğu gibi Shangai-Deneb geçişi için de önceliği sunucu işlemcilerine verdi ve Shangai kod adlı yeni Opteron işlemcilerinin ilk modeli için hacimli üretime başladığını açıkladı.Yeni üretim teknolojisi nanometrik küçülme, üretim maliyetlerinde kazanım, daha düşük güç tüketimi ve daha yüksek performans anlamlarına gelebilmekte.
Öncelikle bir noktanın altını çizmekte fayda var. AMD'nin 65nm'den 45nm üretim sürecine geçiş çalışmaları Intel'in 45nm'ye geçiş çalışmalarına benzetilebilir. Zira firma yeni üretim teknolojisine geçmesine geçiyor ama kullanılan mikroişlemci mimarisinde radikal bir değişiklik yapmıyor. Tabii bu hiçbir değişim ve gelişim olmadığı anlamına da gelmemeli. Zira yeni üretim teknolojisine adaptasyon çerçevesinde yapılan değişikliklere ek olarak performans takviyesi yapacak yani bir nevi doping etkisi yaratacak çeşitli mimari optimizasyonlar da yeni işlemciler ile birlikte gelecek.
AMD'nin açıklamalarına bakılırsa Shangai kod adlı yeni Opteron işlemcileri, Barcelona kod adlı Opteron işlemcilerine göre %20'ye varan oranda daha hızlı olacak. Yaşanacak olası perfomans gelişiminde şüphesiz nanometrik küçülmenin sağladığı avantajlar ile yapılan gelişmelerin etkisi büyük. Özellikle yeni işlemcilerde L3 belleğin 2MB'dan 6MB'a çıkartılması ve yüksek bant genişliği sağlayan HyperTransport 3 desteğinin sağlanması dikkatlerden kaçmıyor.
AMD'nin sunucu ve iş istasyonlarından sorumlu yöneticisi Pat Patla'nın yaptığı açıklama da oldukça dikkat çekici. Zira bay Patla Barcelona dönüşümden ders aldıklarını ve geçtiğimiz sene yaşanan bazı sıkıntıların bir daha tekrarlanmayacağını dile getirdi. Firmanın GPU departmanı da benzer bir açıklamayı R600 için dile getirmiş ve sözlerinin dayanaksız olmadığını RV770 tabanlı Radeon HD 4800 serisini kullanıma sunarak ispatlamıştı.
Döngü başına komut performansı geliştirilen 45nm Shangai işlemcileri için lansman tarihi gelecek yılın ilk çeyreği olarak belirlenmiş olsa da yıl bitmeden firmanın önde gelen büyük iş ortakları Shangai tabalı sistemlerinin satışına başlayacaklar. AMD Opteron 2000 ve 8000 serisi altında 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan yeni Shangai işlemcilerini kullanıma sunacak. Mevcut bilgiler ışığında firmanın belli aralıklar ile 20 yeni Opteron modelini kullanıma sunması bekleniyor ki bu işlemcileri özellikle saat hızları ve HT bant genişlikleri birbirlerinden ayıracak.
Dört çekirdekli 45nm Shangai modellerini takiben firma önümüzdeki sene içerisinde İstanbul kod adlı, 6 çekirdekli ilk işlemcilerini duyuracak.
AMD'nin yeni işlemcileri soket F formunda hazırlandı. DDR2 bellek desteği sunan entegre kontrolcü ile gelen işlemciler firma için oldukça önemli olan sanallaştırma teknolojisini de destekliyorlar. Nvidia'nın nForce 3050/3600, Broadcom'un ise HT-2100/1000 serisi yonga setlerinin güç verdiği anakartlar ile kullanılacak Shangai kod adlı 45nm Opteron işlemcilerini takiben AMD gelecek yıl içerisinde Istanbul kod adlı ve 6 çekirdekli Opteron işlemcilerini de endüstrinin beğenisine sunmayı hedefliyor.
Hatırlanacağı üzere Intel geçtiğimiz günlerde 6 çekirdekli ilk sunucu işlemcilerini pazara sunmuş, AMD ise Dunington serisi yeni Intel işlemcilerinin "benchmark" işlemcileri olabileceğini özellikle enerji verimliliğinin ön planda olduğu sunucularda iş yapamayacağına benzer açıklamalar da bulunmuştu. Tüm bunlara ek olarak AMD'nin sunucu platformu için "kendi" yonga set(ler)ini hazırlama çalışmaları da devam ediyor. Firma önümzdeki yıl duyurulması beklenen Fiorano kod adlı platformunda ilk "sunucu odaklı" yonga seti çözümlerini kullanmayı hedefliyor.
Bu kadar detaydan sonra AMD'nin 45nm Shangai modellerine göz atmakta da fayda var. Firmanın yeni işlemcileri ısıl güç tasarımına göre üç farklı gruba ayrılacak. Mevcut bilgilere göre firmanın bir grup Shangai işlemcisi 105 watt'lık TDP seviyesi ile gelecek. Ayrıca 55W ve 75W'lik işlemciler de kullanıma sunulacak fakat özellikle 55W'lık modeller için önümüzdeki Şubat ayının beklenmesi gerecek.Saat hızı noktasında ise AMD'nin en azından önümüzdeki yılın ikinci yarısına kadar ulaşacağı maksimum yine mevcut bilgiler ışığında 2.8GHz olacak gibi görünüyor.
Saat hızı anlamında en düşük modelin 2.1GHz'de görev yapması beklenirken tüm modeller 6MB L3 bellek ile donatılmış olacak. HT açısından ise işlemcilerin bir kısmı 2GT/sn, bir kısmı ise 4.4GT/sn'lik bant genişiliğini destekleyecek. Çift işlemcili sunucularda çalışabilen yeni Shangai işlemcilerinin fiyatı noktasında AMD henüz resmi bir açıklama yapmadı.
* AMD işlemcilerini (CPU) kendisi üretirken, GPU'larının hacimli üretimini ise TSMC gerçekleştiriyor. Ayrıca uzunca bir süredir firmanın maliyetleri kısmak için GPU gibi CPU'larını da TSMC firmasına ürettireceği, tesislerini ise elden çıkarabileceği tartışılıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Su tabancası haberinin değiştirilmesi için DH ofisinin olduğu binaya kendimi zincirleyerek eylem yaptım (Ayrıca yere boş DVD'lerle "seni seviyorum DH" yazdım.)
Su tabancası gitti şimdi 5-6 sene bu haberle idare edecez artık :D
su tabancası haberi nerde ya
Biraz daha akıcılık ve avuç içinin de kasılmasını yaparlarsa tamamdır.