Anlık Bildirim

Venüs'te yaşam var mı yok mu?

Yakın zamanda yayınlanan bir araştırmada geçen yıl büyük ses getiren Venüs'te hayat olabileceği tezi yıkıldı. Araştırmaya göre gezegenin atmosferi hiçbir canlı için uygun olamaz.

Venüs'te hayat var mı?

Hatırlarsak geçtiğimiz yıl bilim insanları Venüs'ün atmosferinde fosfin gazı bulunması sebebiyle, Venüs gezegeninde yaşam olabileceğini savunmuşlardı. Ancak bugünlerde yapılan bir araştırmada bunun mümkün olmadığı iddia ediliyor. İrlanda'da bulunan Queen's Üniversitesi'deki bir araştırma ekibi Venüs'ün atmosferi fazla kuru olduğu için orada bir yaşam olmayacağını öne sürdü. 

Nature Astronomy dergisinde yayınlanan çalışmada uzay sondalarından toplanan bulutlardaki durumlar incelendi. Çoğunlukla sülfürik asitten ve biraz da sudan oluştuğu bildirilen bulutların altında herhangi bir organizmanın varlığının sürdürülemeyeceği ortaya konuluyor çalışmada. En aşırı koşullarda yaşayan mikropların dahi hayatta kalmasının mümkün olmadığı ifade ediliyor. 

Kuşkusuz burada bilim insanlarını ihtilafa sürükleyen fosfin gazının varlığından başka bir şey değil. Gezegenimizden de bildiğimiz üzere fosfin gazı hayvanların bağırsaklarında veya bataklık tarzı oksijen açısından yoksun ortamlar yaşayan mikropların faaliyetlerinden oluşuyor ve doğrudan yaşamın varlığına işaret ediyor.

Bu açıdan Venüs'te yaşamın varlığını savunan veya var olmadığını savunan iki uçtaki bilimcilerin de bu gazın varlığının sebebini ortaya koyması gerekiyor. Bunun nasıl olduğu anlamak için Cardiff Üniversitesi'nden Prof. Jane Greaves liderliğindeki bir ekip NASA ve ESA tarafından onaylanarak Venüs'e örnek toplamak için 2023'te bir keşif aracı gönderecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14770 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
venüs, Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim