2019-nCoV etkeninin meydana getirdiği salgından sonra Dünya Sağlık Örgütü uluslararası acil durum ilan etmişti. Salgın sebebiyle Çin’de bulunan halkın büyük çoğunluğunun maske kullandığı da basına yansıyan bilgiler arasında yer alıyor. Kanada’lı bir bilim insanı ise maskelerin uygun kullanılmadığı zaman fayda sağlamak yerine daha zararlı hale gelebileceğini iddia etti ve maskelere yeni bir kaplama ekleyerek bu durumu değiştirebileceğini açıkladı.
University of Alberta kurumundan biyomedikal mühendisi Yardımcı Doçent Hyo-Jick Choi’nin açıklamalarına göre coronavirüse karşı korunmak için kullanılan yüz maskelerinin 2 ana problemi bulunuyor.
Maskeler aerosolleri engelleyemiyor
İlk problemi maskelerin sadece virüs barındıran büyük sıvı damlacıklara karşı bariyer görevi görmesi oluşturuyor. Coronavirüs gibi solunum yolu ile bulaşan virüsler ise aerosoller gibi sıvı damlacıklarına oranla çok daha küçük partiküller halinde de bulaşabiliyor ve yüz maskelerinin delikleri arasından geçebiliyor. Piyasada aerosolleri de geçirmeyen N95/N99 gibi maskeler bulunuyor ancak bu maskeler diğer maskelere oranla hem daha pahalı olarak satılıyor hem günlük kullanıma elverişli olmamakla birlikte diğer maskelere oranla daha zorlu solunum sağlıyor.
İkinci ana problemi ise maskelerin bazı virüsleri yakalamasına rağmen onları öldürememesi konusu oluşturuyor. Kullanıcılar kullanılmış maskeleri çıkardıklarında maskelerde bulunan virüsler kullanıcının parmaklarına ve diğer uzuv bölgelerine bulaşabiliyor.
Yeni maske kaplaması tasarlandı
Bu durumları göz önünde bulunduran Choi önderliğindeki araştırma ekibi, maskelerin üzerine uygulanabilen, sodyum klorür ve potasyum klorür ihtiva eden virüs öldürücü kaplama tasarladı. Yeni kaplama yüzeyine herhangi bir boyuta sahip bir parçacık temas ettiğinde tuzlar parçacık içerisinde çözünüyor. Daha sonra damlacık buharlaştıkça içinde barındırdığı çözülmüş tuzlar kristalleşiyor ve kristallerin keskin yüzeyleri parçacığın içerisinde bulunması muhtemel olan virüse saplanıyor ve onu fiziksel olarak öldürüyor.
Yeni geliştirilen maske kaplamasının 3 farklı grip virüsü üzerinde test edildiği, maske üzerine yerleşen virüsün 5 dakika içerisinde etkisiz hale getirildiği ve 30 dakika içerisinde ise tamamen yok edildiği belirtiliyor.
Üniversite yönetimi 12 ila 18 ay içerisinde maskeyi piyasaya sürmeyi düşündüğünü ve yeni maskenin finanse edilmesi için kurumsal ortaklar aradığını açıkladı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.