Bütün Dünya’da artan plastik kullanımı ve atık birikimi sebebiyle sık kullanılan ürünlerin çevre dostu alternatiflerinin geliştirilmesi üzerinde birçok çalışma yapılıyor. Şimdi ise Singapurlu araştırmacılar biyolojik olarak bozunabilen sünger geliştirdi.
Singapur’da bulunan Singapore's Nanyang Technological University ( NTU ) ile Güney Kore’deki South Korea's Sungkyunkwan University kurumu araştırmacıları bir araya geldi ve sabun üretimine benzer bir yolla çalıştı.
Ayçiçekleri
Bilim insanları ayçiçeklerinden polenler elde etti ve polen taneleri 3 gün boyunca alkali ortama maruz bırakıldı. Böylece tohumların jel benzeri yapıları geride kalacak şekilde kuru madde ile ayrışması sağlandı.
Araştırmacılar daha sonra jel benzeri yapıları dondurarak kuruttu ve yapılar stabilize edilmek üzere 200ºC’ye kadar ısıtıldı. Son olarak ilgili yapılar stearik asit ile muamele edildi.
Çalışmalar neticesinde 5 cm’lik çapa sahip süngerler elde edildi. Eklenen stearik asit neticesinde hidrofobik olan süngerlerin petrolle veya yağla kirlenmiş sularda yalnızca yağı emeceği ve suya doygun hale gelmeyeceği belirtiliyor.
Yeni süngerler yapılan laboratuvar testlerinde olumlu sonuçlar vermekle birlikte söz konusu süngerlerin 10 kez sıkılarak kullanılabildiğini belirtelim. Ayrıca sünglerin doğada biyolojik olarak bozunabildiğini de ekleyelim. Yeni araştırma daha da geliştirilebilirse kirli suların atık yağlardan temizlenmesi sağlanabilir.
Yeni araştırma Advanced Functional Materials adlı dergide yayımlandı.
Kaynakça https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adfm.202101091 https://www.ntu.edu.sg/news/detail/a-pollen-sponge-that-could-tackle-marine-oil-spills-one-day Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.