New Atlas’a göre İspanya’da bulunan bilim insanları, kör bir hastaya, beyninin görsel korteksini doğrudan uyararak görmesini sağlayan bir beyin implantı uyguladılar.
Açıklamalara göre bu sistem, ‘yapay retina’ kullanarak ve kullanıcının önündeki ışığı algılayan bir gözlükle çalışıyor. Daha sonra bu ışık, elektrik sinyallerine dönüştürülüyor ve kullanıcının beynine implante edilen bir dizi mikro elektrotlara gönderiliyor. Bunun sayesinde de kullanıcının gözlükler tarafından alınan ışığı görmesi sağlanıyor.
Araştırmacılar geliştirdikleri bu sistemi, 16 yıldır tamamen kör olan 57 yaşındaki bir kadın üzerinde test ettiler. Kadın deney sırasında ve sonrasında yapay retina tarafından tespit edilen şekilleri ve silüetleri tanımlayabildi. Sistem altı aylık denemeler sonrasında kadının beyninden çıkarıldı.
The Journal of Clinical Investigations’ta yayınlanan araştırmada yazarlar, “Görsellerden yoksun nöronlardan sürekli olarak yüksek kaliteli kayıtlar elde ettik ve stimülasyon parametreleri zaman içinde sabit kaldı. Hasta, bazı harfleri tanıyabildi ve hatta bazı nesnelerin sınırlarını anlayabildi” ifadelerini kullandı.
“Güvenli bir sistem”
Bazı insanlar beyne elektrot yerleştirme fikri konusunda çekingen olsa da araştırma ekibi, yapay retina sisteminin beynin görsel korteks etrafındaki alanı etkilemediğini, bu yüzden sistemin oldukça güvenli olduğunu savunuyor.
Uzmanlar bu tarz bir teknolojinin uygulanmaya başlaması için oldukça erken olduğunu, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ancak erken göstergelerin umut verici olduğunu söylemek yanlış olmaz. Nöral implantlar ve gen düzenleme teknolojileri sayesinde bazı körlük türlerinin yakında tamamen ortaya kalkabilmesi oldukça muhtemel.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
9476 kez okundu.
16 kişi, toplam 17 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
körlük, ispanya ve