İsviçre'de bulunan Zürih Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi SARS-CoV-2'nin kökenlerini anlamak ve gelecekte yaşanabilecek muhtemel pandemilere önceden hazırlık yapmak için ülkedeki yarasaları inceledi. Araştırma ekibi İsviçre'de bulunan yarasalardan insanlara sıçrayıp hastalığa sebep olabilecek 39 farklı viral aileden virüs tespit etti.
Araştırmalara göre esasen yarasalardan doğruca insanlara bulaşarak hastalığa neden olan virüslerin sayısı azdır. Bilim insanları bu noktada yarasaların taşıdığı virüslerin bir ara tür ile insanlara bulaştığı tezi üzerinde duruyor. Yani dünyada milyonlarca insana bulaşan koronavirüs aslında bir konakçı türün yardımıyla insanlığa geçebildi. Bu tez çerçevesinde bilim insanları İsviçre'de yaptıkları araştırmada yarasalardan insanlara bulaşabilecek muhtemel 39 farklı viral ailesinden virüs tespit etti.
Çalışma sürecinde araştırmacı Isabelle Hardmeier ve arkadaşları 7 binden fazla yarasayı inceledi. Çalışmanın yazarları yarasaların birçok virüs türünü taşımak için ideal bir canlı olduğunu gördü ve yarasaların kendilerinin bağışıklığı çok güçlü olduğu için bu virüslerin onlara pek bir zararı yok. Ancak diğer türler için bu virüsler fazlasıyla zararlı olabiliyor.
PLOS ONE isimli bilimsel dergide yayınlanan çalışma için yarasalardan dışkı ve organ örnekleri alındı. Burada bulunan virüslerin DNA ve RNA dizileri analiz edildi. Çıkan sonuçlara göre analiz edilen 16 viral aile daha önceden başka omurgalıları enfekte edebilmiş bile. Hatta incelenen yarasa kolonilerinden birisinin barındırdığı virüsün Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS) ile lişkili koronavirüsün neredeyse tam genomunu barındırdığı görüldü. Şimdiden ortaya çıkarılan bilgiler ışığında araştırmacılar, yarasaların sürekli izlenmesi gerektiğinin altını çizdiler.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
8259 kez okundu.
13 kişi, toplam 15 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
covid19, Diğer Bilim ve Popüler Bilim