Bütün Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi devam ederken geliştirilen aşılarla ilgili bilimsel çalışmalar da hız kesmeden devam ediyor. Şimdi ise yapılan yeni çalışmalara göre Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı yaygın olarak görülen ve ağır enfeksiyonlara sebep olan 2 varyanta karşı da ‘’son derece’’ etkili.
Katar ve İsrail’de gerçek hastalar üzerinde yürütülen klinik deneylere göre söz konusu aşı; ilk olarak İngiltere’de tanımlanan B.1.1.7 ve ilk olarak Güney Afrika’da tanımlanan B.1.351 suşlarına karşı son derece etkili. İlgili aşının ağır pnömonileri ( zatürre ) ve ölümleri başarılı bir şekilde önlediği öne sürülüyor.
Pfizer-BioNTech
Daha önceden yapılan çalışmalar B.1.1.7 varyantının daha bulaşıcı ve ölümcül olduğuna yönelik çeşitli bulgular ortaya koymuştu ancak Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen aşının ilgili suşa karşı etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca daha önceden yapılan çalışmalar aşıların B.1.351 suşuna karşı daha az etkili olduğunu göstermişti.
New England Journal of Medicine adlı dergide yayımlanan yeni çalışmada Katar’ın ulusal koronavirüs veri bankası incelendi ve 200.000’i aşkın kişiyi içeren veriler analiz edildi.
Yürütülen çalışmalar neticesinde aşının B.1.1.7 suşuna karşı %87 ila 89.5 oranında etkili olduğu tespit edildi. Ayrıca yine aşının B.1.351 suşuna %72.1 ila 75 oranında etkili olduğunu belirtelim.
Yine Lancet dergisinde yayımlanan başka bir araştırmada ise İsrail’de 230.000 kişiye ait veriler analiz edildi ve aşının B.1.1.7 suşuna %95 oranında etkili olduğu sonucuna varıldı.
Yeni araştırmaların bulguları New York Times gazetesinde yayımlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.