Gelişen teknoloji ile analiz yöntemleri tıp alanına yansımakla birlikte çeşitli hastalıkların önceden belirlenmesi ve önlenmesi mümkün olabiliyor. Şimdi ise Kanadalı araştırmacılar bebeklerin çıkarttığı ilk mekonyumun ( dışkı ) incelenmesi ile bebeklerin alerji yatkınlığının belirlenebileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar mikrobiyal aktivitenin yaşamın ilk yıllarında bağışıklık sisteminin gelişiminde oldukça önemli role sahip olduğunu düşünüyor.
Bebeklerin çıkarttığı ilk dışkı mekonyum olarak adlandırılıyor ve genelde intrauterin ( rahim içi ) yaşamda bebek tarafından yutulan materyallerin çıkartılması ile oluşuyor. Mekonyum içeriğinde bulunan maddeler sadece bebeğin gebelikte maruz kaldığı durumları değil aynı zamanda bebeğin bağırsak mikrobiyomunun oluşumu hakkında da çeşitli bilgiler sağlayabiliyor.
Alerji
Yeni araştırmada mekonyumda incelenecek olan çeşitli biyolojik belirteçlerin yaşamın ilk yılında gelişecek olan alerjiler hakkında öngörüde bulunabileceği fikri üzerine yoğunlaşıldı ve 100 yenidoğandan alınan mekonyumlar incelenerek bebekler 1 yaşına kadar alerjik duyarlılaşma açısından takip edildi.
Yapılan incelemeler makine öğrenimi ile kullanıldı ve sonuçlara göre yeni sistem %76 oranında doğru sonuç verdi yani diğer bir deyişle bebeklerde alerji gelişip gelişmeyeceği %76 doğrulukla belirlenebiliyor.
Bebeklerin mikrobiyomları hakkında yapılan çalışmalar hızla devam etmekle birlikte bazı araştırmalar prematüre bebeklerin mikrobiyomlarının doğumdan sonraki gelişimde kilit role sahip olduğuna işaret ediyor.
Yeni araştırma Cell Reports Medicine adlı dergide yayımlandı.
Kaynakça https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-04/uobc-bfp042321.php https://newatlas.com/health-wellbeing/meconium-first-stool-baby-allergy-risk/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.