İnsanlığı ayakta tutan teknoloji ile onun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin 2050 yılı itibariyle tamamen yenilenebilir kaynaklardan sağlanabileceği fikri ne kadar gerçekçi duruyor? Tahmin etmesi zor mu? 13 farklı bilimsel grupta görev alan 91 araştırmacının kaleme aldığı 47 hakem onayından geçmiş makaleye göre bu gelecek son derece mümkün.
Halihazırda kullanmakta olduğumuz rüzgâr, su ve güneş enerjisi üçlüsü sayesinde mümkün olduğu değerlendirilen bu durumu irdeleyen çalışmalar, ortak sonuca farklı pencerelerden bakmış. Bazılarının daha geniş perspektiften baktığı araştırmalar, söz konusu enerji teknolojilerinin tek başlarına geniş bölgelerin enerji ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağına odaklanmış.
Araştırmaların geri kalanı ise görece daha küçük bölge ve ülkelere odaklanırken sadece yenilenebilir enerjiyle ayakta kalmak için ne tür engellerin aşılması gerektiğini irdelemiş.
Standford Üniversitesi’nce tek bir çalışma haline getirilen araştırma sonuçlarının ortak noktası ise politik iradede kesişmiş. Bilim insanlarına göre politikacılar, %100 yenilenebilir enerji hedefini odaklanır ve bu konuda geri adım atmazlarsa sadece 30 yıl içinde dünyanın sadece yeşil enerjiyle idame ettirilmesi mümkün olacak.
Ülkeleri yönetenlerin kararlılığı şart
Şebeke dengesi ve depolama çözümlerindeki iş birliğinin gözetildiği bir planda dünyayı 24 bölgeye ayıran araştırmacılar, bu sayede arzın 2050 ila 2052 yılları itibariyle talebi karşılayacağı belirtilmiş. Olumlu tablonun bununla kalmadığı değerlendirmede, toplam enerji tüketimi ile maliyetlerin %57.1 oranında düşeceği ve 28 milyon uzun vadeli iş olanağı doğacağı ifade edilmiş.
Çözümü aslında oldukça basit görünen söz konusu sorun ne yazık ki siyasi istikrarsızlık ve politik hırslar nedeniyle çok da kolay aşılacakmış gibi durmuyor. Kim bilir, belki de önümüzdeki süreçte dünyamız ve bizlerin geleceği için çok daha somut adımlar atılır.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
7036 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
alternatif enerji kaynakları, yenilenebilir enerji kaynakları ve