ABD’li Clearview AI isimli şirket yüz tanıma teknolojisi üzerine yazılımlar geliştiriyor. Clearview AI, veri sızıntısı yaşadığını ve 3 milyarı aşkın fotoğrafa izinsiz erişildiğini açıkladı.
Clearview AI, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarındaki kullanıcıların yüzünü depoluyor ve bu yüzleri yüz tanıma teknolojisi yeteneğini geliştirmek için kullanıyor. Firma yaptığı açıklamada Facebook, Instagram, Twitter, YouTube gibi sosyal medya platformlarından topladıkları 3 milyardan fazla fotoğrafa izinsiz erişildiğini duyurdu.
Clearview AI avukatı Tor Ekeland’ın sözlerine göre yetkisiz birisi, müşterilere sunulan listeye erişti. Yetkisiz erişim kısa süre sonra fark edildi ve erişimi engellendi. Ekeland, "Ne yazık ki veri ihlalleri hayatın bir parçası. Sunucularımıza asla erişilmedi. Şirketin güvenlik prosedürlerini güçlendirmeye devam ediyoruz. Söz konusu güvenlik açığı da engellenmiş durumda.'' ifadelerini kullandı.
Platforma izinsiz giriş yapan hackerların 3 milyarı aşkın fotoğrafı ne şekilde kullanacağı henüz bilinmiyor. Deepfake teknolojisinin günümüzde ulaştığı noktayı düşününce endişelenmemek elde değil.
Clearview AI, kurulduğu günden beri ABD halkı tarafından yoğun bir şekilde eleştiriliyor. Firma sosyal medyada yayınlanan “herkese açık fotoğrafları” başta FBI olmak üzere ABD’li kolluk kuvvetleri ve özel müşterilere satıyor. Facebook, Clearview AI’ın veri toplamasını engellemek için çalışmalar başlattığını duyurmuş ve Facebook platformlarından toplanan verilerin silinmesini talep etmişti. Clearview AI’ın CEO’su ise veri toplama şekillerinin anayasaya aykırı olmadığını söylüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.