Özellikle, yıldızların oluşmasını sağlayan soğuk toz ve gazlara detaylı bir bakış sunan devasa harita, içerdiği bilgilerin açıklanması için şu ana kadar 70'den fazla makalenin yazılmasına neden oldu. Araştırmalardan elde edilen sonuçlar Avrupa Uzay Ajansı'nın Planck uydusunun verileriyle birleştirilince çok ilginç bir sonuca ulaşıldı. Buna göre Samanyolu'nda her 10 yıl içerisinde Güneş kütlesine sahip 13 yıldız oluşuyor.
ATLASGAL ismi verilen projenin tamamlanması için yüksek hassaslığa sahip büyük ısınımölçer kameralar kullanıldı. Large Bolometer Camera (LABOCA) isimli cihazlar için proje yetkilileri,"Detektörlerinde oluşan çok küçük sıcaklık farklarını kaydederek ortaya çıkan radyasyonu ölçebilen balometre kameraları, aynı zamanda yıldızlararası ışığı engelleyen soğuk kara toz bulutlarında kurtulan ışımayı da tespit edebiliyor." ifadelerini kullandı.
ATLASGAL projesinden elde edilebecek bilgileri daha iyi anlayabilmek için yine projenin içerisinden Leonardo Testi'nin sözlerine bakalım:
"ATLASGAL galaksimizdeki yoğun yıldızlararası maddelerin gözleminde yeni bir bakış açısı kazanmamazı sağladı. Bu tamamlanan araştırma yeni keşifler için kullanılabilecek harika bir veri grubunu önümüze seriyor. Şu an hali hazırda birçok bilim insanı ATLASGAL verileri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor."
Şili'de, deniz seviyesinin 5,100 metre üzerinde bulunan APEX teleskobu bu verileri toplamak için 2007 ve 2010 yılları arasında 3 yıl boyunca aralıksız çalıştı. Araştırma için kızılötesi, yakın kızılötesi ve görünür ışıkların gözlemini yapan APEX, ayrıca galaksi kütlesinin büyük çoğunluğunu barındıran Galaktik Düzlem'in gözlemini de ilk kez yapabilme başarısını gösterdi. Galaktik Düzlem'in gözlemi mutlak sıfır noktasının hemen üzerindeki sıcaklıklarda gaz ve toz bulutlarının tespitinde de önemli kullanım alanlarına sahip olacak.
Devasa haritanın tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. ATLASGAL projesiyle ilgili makalelere ulaşmak içinse buraya tıklamanız yeterli.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
8100 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
uzay teleskopu, samanyolu galaksisi ve