Voyager 2, 20 Ağustos 1977'de fırlatıldı ve 5 Kasım 2018'de Güneş Sistemi'nden çıkarak yıldızlararası uzaya girdi. Şu anda Dünya'dan yaklaşık 20,6 milyar kilometre uzakta bulunuyor ve dört bilimsel aracıyla heliosferin (Güneş'in etkisinin sona erdiği bölge) ötesindeki uzayı inceliyor. Ancak enerji kaynakları tükenmeye başladıkça, NASA'nın daha fazla cihazı kapatması gerekecek. Yetkililer, Voyager 2'nin 2030'lara kadar bir bilimsel aracı çalışır durumda tutabileceğini düşünüyor.
Voyager 2 ne kadar uzakta?
Voyager 2’nin kapatılan cihazı ne yapıyordu?
NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan yapılan açıklamada, 47 yaşındaki uzay aracında yapılan her değişikliğin dikkatle izlendiği ve plazma cihazının kapatılmasının sorunsuz gerçekleştiği belirtildi. Voyager 2, mevcut cihazlarıyla normal bir şekilde çalışmaya devam ediyor.
Voyager 2'nin yönelimi nedeniyle plazma cihazı, sadece üç ayda bir veri toplayabiliyordu. Bu durum, NASA'nın diğer cihazlar yerine plazma cihazını kapatma kararında etkili oldu. Uzay aracının enerjisi, plutonyumun doğal radyoaktif bozunumundan sağlanıyor ve her yıl yaklaşık 4 watt güç kaybediyor.
Daha önce 1980'lerde devre dışı bırakılan bazı cihazlar sayesinde Voyager 2'nin görev süresi uzatılmıştı. Şimdiye kadar uzay aracının başlangıçtaki 10 aletinden 6’sı devre dışı bırakıldı. Halihazırda sadece Kozmik ışın alt sistemi (Cosmic Ray Subsystem, CRS), Düşük enerji yüklü parçacıklar (LECP), Manyetometre (MAG) ve Plazma dalgası alt sistemi (PWS) faal durumda.
Kaynakça https://www.tweaktown.com/news/100901/nasa-officially-switches-off-scientific-instrument-12-8-billion-miles-from-earth/index.html https://science.nasa.gov/mission/voyager/instruments https://blogs.nasa.gov/voyager/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
52887 kez okundu.
15 kişi, toplam 21 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nasa, voyager 2 ve