Anlık Bildirim

6 tonluk insansız kara aracı AZMAN tanıtıldı: İşte detaylar

Hidroan tarafından geliştirilen insansız kara aracı AZMAN, SAHA EXPO’da tanıtıldı. AZMAN, sarp arazilerde görev yapabilen, yüksekliği ayarlayabilen 6x6 bir araç konumunda.
6 tonluk insansız kara aracı AZMAN tanıtıldı: İşte detaylar Tam Boyutta Gör
Türkiye'nin savunma sanayisinin bir diğer başarısı olan AZMAN, zorlu arazilerde görev yapabilen üstün özellikleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne güç katacak. HİDROAN Ankara Hidrolik Makine Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından geliştirilen bu hibrit modüler insansız kara aracı, hem teknik donanımıyla hem de yerli üretim altyapısıyla dikkat çekiyor.

HİDROAN AZMAN tanıtıldı

Fabrika Müdürü Neşet Dağdelen'in verdiği bilgilere göre, AZMAN’ın en büyük özelliklerinden biri her tekerleğinin bağımsız hidropnömatik sistemle çalışması. Bu sayede, aracın her türlü arazi koşuluna uyum sağlama kabiliyeti büyük oranda artıyor. 4 bin 600 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip olan AZMAN, 6 tonluk bir ağırlığa sahip. AZMAN insansız olarak tanıtılsa da aslında içine bir kontrol kokpiti entegre edilerek insanlı bir muharebe aracına da dönüştürülebiliyor. Bu yapı, bu sınıftaki İKA’lar için pek alışıldık bir esneklik değil.

Dağdelen, AZMAN’ın önünde bulunan derinlik, lidar ve radar kameralarının aracın çevresini algılayarak engelleri tespit ettiğini ve otonom hareket edebilme yeteneğiyle, operatörle bağlantı koptuğunda bile yolunu bulabildiğini ifade etti. Araç, aynı zamanda Türkiye'deki GSM ağlarıyla entegre çalışarak harita üzerindeki konumunu hassas bir şekilde sabitleyebiliyor. Dağdelen konuşmasında “Diğer araçlardan ayıran özelliği, her tekerleği bağımsız hidropnömatik sistemle çalışan bir araç. İçinde dizel ve elektrikli motorumuz var. Ayrıca onların yanında hibrit çalışan bir araç.” dedi.

6 tonluk insansız kara aracı AZMAN tanıtıldı: İşte detaylar Tam Boyutta Gör
Aktarılanlara göre AZMAN’ın tüm üretim süreçleri HİDROAN bünyesinde tamamıyla yerli imkanlarla gerçekleştirilmiş. Hidrolik, elektronik ve yazılım sistemlerinin tamamı Türkiye’de geliştirilirken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi önde gelen eğitim kurumlarından akademik destek alınmış. Prototip aşamasında olan aracın ihracat potansiyeli de yüksek görülüyor ve bu doğrultuda Milli Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan gerekli izinler alınmış durumda.

AZMAN, hem 6x6 hem de farklı modüler versiyonlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmeye hazırlanıyor. Sarp arazilerde kolaylıkla hareket edebilme, noktasal dönüş yapabilme ve 70 santimetreye kadar yükselme gibi özellikleriyle Mehmetçik’in sahadaki yeteneklerini artıracak. Hızının saatte 30 kilometre olduğunu belirten Dağdelen, aracın özellikle arazideki yüksek performansıyla uzun yıllar Türk askerine hizmet edeceğini ifade etti.

HİDROAN AZMAN özellikleri

  • Tam bağımsız aktif hidropnömatik süspansiyon
  • Uzaktan kontrol / otonom yol planlama / sürüş uzaktan komuta ve kontrol
  • 6x6 hidrolik motor tahrik sistemi
  • 6 ton ağırlık
  • 30 km/s hız
  • 4.600 kg faydalı yük
  • RADAR, LİDAR, derinlik algılayıcı kamera
  • Eş zamanlı konumlama ve haritalama
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim