Anlık Bildirim

Araştırmacılar hafızayı kuvvetlendiren cihaz geliştirdi

Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kısa süreli belleği yüzde 15, çalışma belleğini yüzde 25 oranında iyileştirebilen bir cihaz geliştirmeyi başardı.

Araştırmacılar hafızayı kuvvetlendiren cihaz geliştirdi Tam Boyutta Gör
 

Elon Musk'tan Mark Zuckerberg'e, MIT'den ABD Savunma Bakanlığına kadar pek çok önemli isim ve kuruluş son zamanlarda beyin bilgisayar arayüzleri ile insan beyninin sınırlarını zorlamayı planlıyor. Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise geliştirdikleri cihaz ile bu alanda devrimsel bir ilke imza attılar. Üniversitenin biyomedikal mühendisliği bölümünde doçent doktor unvanıyla görev yapan Dong Song ve ekibi, insan hafızasını iyileştirebilecek ve alzheimer hastalığının önüne geçebilecek bir cihaz geliştirdi.


''Bugüne  Kadar Hiç Kimse Yapmadı'' 

Beyne implante edilen elektrotlardan oluşan cihaz, öğrenme ve bellek için hayati önem taşıyan bir beyin bölgesi olan hipokampusa küçük elektrik elektrik sinyalleri göndererek beynin doğal olarak anıları işleme şeklini taklit ediyor. Üstelik cihaz, sadece teorik olarak değil pratik kullanımda da son derece başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Cihazı test etmek için epilepsi tedavileri nedeniyle beyin elektrotları kullanan 20 gönüllüden yardım alan Song ve ekibinin, Nörobilim Cemiyeti'yle paylaştığı verilere göre geliştirilen cihaz kısa süreli belleğin ve çalışma belleğinin kapasitesini artırıyor.


Testler esnasında ''belleğin işlevini artırmak için sinirsel kodlar yazdıklarını'' ve bunu daha önce hiç kimsenin yapmadığını vurgulayan Dong Song, cihazın hastaların beynine yerleştirilmesinin ardından beyin aktiviteleri hakkında veri topladığını ve sonrasında ekibin, en iyi bellek performansıyla ilişkili şemayı belirlediğini açıkladı. Sonrasında belirlenen bu şema doğrultusunda sinirsel kodlar hazırlayan ekip, cihaz ile kısa süreli hafızayı yüzde 15 ve çalışma belleğini yaklaşık yüzde 25 oranında geliştirdi. Ekip cihazın benzer bir yaklaşımla görme ya da hareket gibi diğer beyin becerilerini arttırmak için de kullanılabileceğini düşünüyor.


Alzheimerı Önleyebilir 

Tabi henüz yeterli klinik testlerden geçmeyen ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmayan cihazın hedef kitlesi alzheimer hastaları veya erken seviyelerde alzheimer tespit edilen kişiler olacak. Alzheimer Derneği'ne göre 65 yaşın üstündeki kişiler alzheimer hastalığı için risk grubunda yer alıyor. Sağlık ve tıp alanındaki gelişmelere paralel olarak 2030 yılında ABD nüfusunun yüzde 20'sinin 65 yaş ve üstünde olacağını düşünürsek çok geniş bir kitle alzheimer tehdidi altında.


ABD'de 2106 yılında alzheimer ve bunama hastalıklardan muzdarip olanlar için toplam sağlık hizmetleri maliyeti ve uzun süreli bakım maliyetinin 236 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Hem finansal hem de duygusal anlamda hastalara ve hasta yakınlarına ciddi bir yük yükleyen alzheimer ve bunama hastalığının tedavisi konusunda Dong Song ve ekibinin çalışması bugüne kadarki en ümit verici ürünlerden birini ortaya koymuş durumda. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim