En büyük katkı Almanya'dan
WindEurope AB üyesi 7 ülkenin bu rekor artışta çok önemli rol oynadığını belirtiyor. Rapora göre 2017 yılında; Almanya 6.6 GW, İngiltere 4.3 GW, Fransa 1.7 GW, Finlandiya 577 MW(megawatt), Belçika 476 MW, İrlanda 426 MW ve Hırvatistan 147 MW gücünde yeni rüzgar santralleri oluşturarak AB'nin toplam rüzgar enerjisi kapasitesinin 170 GW'a dayanmasına katkı sağladı. Ayrıca WindEurope'un açıklamasına göre 2017 yılında enerji kapasitesini artırmaya yönelik çalışmaların yüzde 55'i rüzgar enerjisine yönelik oldu. Rüzgar enerjisinin AB genelinde, toplam enerji üretimindeki payı ise yüzde 18'e yükseldi.
Rapor ve rüzgar enerjisinin Avrupa'daki geleceği hakkında açıklamalar yapan WindEurope CEO'su Giles Dickson, rüzgar enerjisinin ucuz ve istikrarlı bir hale geldiğini ve artık hükümetlerin rüzgar enerjisine geçişten endişe duymadığını belirtti. Öte yandan 2017 yılı rüzgar enerjisine yönelik hedeflerin gerçekleştirilebilir olduğunu da gösteriyor. Avrupa Birliği 2017 yılında 9 GW'ı karada, 2.5 GW'ı ise denizde olmak üzere toplamda 11.5 GW'lık yeni rüzgar santrallerinin kurulmasını hedefliyordu. AB'nin 2017 içinde toplam maliyeti 22.3 milyar euro olan rüzgar enerjisine yönelik yatırımları ise bu hedefi yüzde 36 oranında aşmış durumda.
Tüm bu olumlu tabloya karşın Giles Dickson, 2020 sonrasına dair belirsizliğe dikkat çekiyor. Avrupa Parlamentosu'nun 2030 yılına kadar, Avrupa Birliği'nin enerji üretiminin yüzde 30'unun rüzgar enerjisinden sağlanmasını istediğini belirten Giles Dickson, hükümetlerin ve şirketlerin de ekonomik nedenlerle rüzgar enerjisinin geleceğini görmek istediklerini dile getirdi. Bununla birlikte rüzgar enerjisine yönelik yatırımların, beklediklerinden daha karmaşık olduğunu açıklayan Dickson, şu an için 2020 sonrası yenilenebilir enerji beklentilerini açıklayamadıklarını bildirdi.
Türkiye'de yüzde 13'lük artış
WindEurope her ne kadar Avrupa Birliği özelinde rüzgar enerjisi araştırmalarını yürütüyor olsa da paylaşılan son raporda Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Sırbistan gibi AB üyesi olmayan ya da adaylık sürecinde olan ve Avrupa'da rüzgar enerjisi üretimine katkı sağlayan ülkelere ait kısa verilere de yer verildi. WindEurope'un verilerine göre 2016 yılının sonunda Türkiye'deki rüzgar enerjisi kapasitesi 6 GW iken 2017 yılı içinde bu miktar yüzde 13 oranında artarak 6.8 GW'a ulaştı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: