Bakterilerden Elektrik Üretiyor
Araştırmacılar, bu minik canlıların biyo-güneş panelleri üretmek için mükemmel bir malzeme olduğunu keşfetti. İlk olarak elektriği iletebilen karbon nanotüp desenlerini bir kağıda basan ekip, sonrasında mürekkep püskürten sıradan bir yazıcı ile siyanobakterileri de aynı kağıda karbon nanotüp desenlerinin üstüne gelecek şekilde bastılar. Bu baskı sürecinde siyanobakterilerin hayatta kalmayı başardığını tespit eden araştırmacılar ayrıca bakterilerin fotosentez yapmaya devam ettiğini de gözlemledi. Karbon nanotüp ve siyanobakterilerin yer aldığı kağıdın adeta güneş paneli gibi kullanıldığı çalışmada siyanobakterilerin 100 saatlik gözlem sürecinin sonunda az miktarda elektrik ürettiği ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre bakteriler bir dijital saati ya da küçük bir LED ampulü çalıştırabilecek kadar elektrik üretmeyi başarmıştı.
Biyo-fotovoltaik(BPV) olarak da bilinen canlıların fotosentez kabiliyetinden faydalanarak elektrik üretme düşüncesi aslında uzun bir süredir yosunlar ve farklı bitkiler üzerinde test ediliyordu ancak bugüne kadar süren çalışmalar ticari olarak kullanıma sunulabilecek ürünler ortaya koyamamıştı. Siyanobakterilerin kullanıldığı BPV çalışması ise kullanım alanı ve kolay üretilebilirliği açısından umut vadediyor. Siyanobakterilerin küçük elektronik sensörlere güç sağlayarak kağıt bazlı giyilebilir sensörlerde veya havanın sıcaklığını ya da havadaki nemi analiz eden çevre sensörlerinde kullanılabileceği düşünülüyor.
Kullan-At Sensörler
Araştırmanın yazarlarından Doktor Martin Sawa, siyanobakterilerin yer aldığı BPV'lerin kullanım alanlarını şöyle örnekliyor: ''Evinizde, havanın kalitesini takip edebilen duvar kağıdı gibi kağıt bazlı, tek kullanımlık bir çevre sensörü olduğunu düşünün. Sensörün işi bittikten sonra yerine yenisi kullanmaya başlayabilir ve eski sensörü biyolojik olarak parçalanması için bahçenize atabilirsiniz.''
Araştırmacı Andrea Fantuzzi ise çalışma sonucu geliştirilen biyo-güneş panellerinin giyilebilir sensörlerde kullanılabileceğine dikkat çekiyor. Kağıt bazlı biyo-güneş sensörlerinin diyabet hastalarının şeker seviyesi gibi verileri takip eden tıbbi cihazlara enerji sağlamak için kullanılabileceğini belirten Fantuzzi bu tip sensörlerin ülkelerin sağlık harcamalarına ciddi tasarruflar sağlayabileceğini düşünüyor.
Geliştirdikleri biyo-güneş panelinin oldukça önemli bir keşif olduğuna inanan araştırmacılar şimdi bu paneli daha büyük boyutlarda, daha uzun süreli kullanmanın planlarını yapıyor. Araştırmacılara göre siyanobakterilerden oluşan güneş paneli A4 kağıdına basılacak kadar büyütülebilir ancak oluşturulan enerji kaynağının uzun süreli kullanılabilir hale getirilmesi şu an araştırmacıların öncelikli hedefi.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.