- Yeni enzim sistemi: dCas9
- Virüse sığmayan enzim
- İlk deneyler, umut vadeden sonuçlar
- Katedilmesi gereken uzun bir yol var
- Yorumlar
Son zamanlarda bilim dünyasında oldukça popülerlik kazanan CRISPR’a dair şu ana dek yapılan çalışmalar hep tekniğin kullanılabileceği alanlara ve başarı oranına yönelikti. Tekniğin en çok tepki çeken taraflarından birisi olan genlerin kesilip çıkarılmasına bağlı uzun vadede ortaya çıkabilecek potansiyel sorunlara ise şu ana dek ne yazık ki pek değinilmemişti. Görünüşe göre bilim adamları bu sorunu çözmenin bir yolunu bulmuş.
Yeni enzim sistemi: dCas9
Salk Institute araştırmacılarının gerçekleştirdiği çalışmada CRISPR’ın en büyük sorunlarından olan genlerin eksiltilip eklenmesine odaklanılmış. Yeni teknikte Cas9 enzim sisteminin ölü formu olarak tabir edilen ve dCas9 adı verilen bir yapı kullanılmış. Aktarılanlara göre yeni enzim genleri kesip çıkarmak yerine sadece onları susturuyor veya aktifleştiriyor.
Virüse sığmayan enzim
Tabi buraya kadar her şey güzel fakat yeni yöntemin geliştirilmesi esnasında uzmanların karşısına ciddi bir sorun çıkmış. Normalde CRISPR’da gerekli materyaller AAV’a (adeno-associated virus) yüklenerek taşınmakta fakat yeni gelişmede kullanılan dCas9’un yer aldığı enzim sistemi ne yazık ki söz konusu virüse sığmamış.
Ek olarak aktarılanlara göre rehber RNA burada hedef hücreye ulaşan materyallerin doğru birleşip birleşmediğini kontroletmenin yanı sıra genin aktivasyonunun denetlenmesi amaçlı da kullanılmış.
İlk deneyler, umut vadeden sonuçlar
‘’Sadede gelelim artık’’ sitemlerinizi duyar gibiyim. Uzmanlar tekniğin teorik olarak çalıştığından emin olduktan sonra gerçek örnekler üzerinde denemelere başlamışlar. Yeni tekniğin Tip 1 diyabet, muskuler distrofi ve böbrek zedelenmesi durumlarında yapılan testlerde diyabet hastası farenin insülin üreten hücrelerinin büyümesi tetiklenmiş ve kan glukoz seviyesinde yüz güldüren sonuçlar elde edilmiş.
Katedilmesi gereken uzun bir yol var
Doğrusu CRISPR gibi heyecan verici bir alanda tekniğin dezavantajlarının da giderilmesi daha da bir umut verici. Bununla birlikte çalışmanın çoğu bilimsel araştırmada olduğu gibi henüz erken bir aşamada olduğunu belirtelim.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.