Anlık Bildirim

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Bitfinex mahkemeye çağrıldı

Kendisini dünyanın en büyük kripto para borsası olarak tanımlayan Bitfinex, ABD Emtia Vadeli İşlem Komisyonu tarafından mahkemeye çağrıldı. Davetin sebebi ise doların dijital karşılığı olan Tether.

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Bitfinex mahkemeye çağrıldı Tam Boyutta Gör
 

Dünyanın en büyük kripto para borsası olduğunu iddia eden ve son 24 saatteki işlem hacmi itibariyle dördüncü sırada yer alan Bitfinex için önemli bir iddia ortaya atıldı. Bloomberg'ün iddiasına göre geçtiğimiz hafta ABD Emtia Vadeli İşlem Komisyonu, Bitfinex'e mahkeme celbi gönderdi. Mahkeme celbinin asıl nedeni ise Bitfinex'in, kuruluşunda önayak olduğu Tether şirketi ile ilgili. Peki Tether şirketi ve şirketin ürettiği USDT kısaltmasıyla borsalarda işlem gören Tether isimli kripto para neden yetkili kurumların radarında?


Mahkemenin odak noktası Tether 

Bu sorunun yanıtını vermek için aslında Tether'ın çıkış amacını incelememiz gerekiyor. 2015 yılında Hong Kong'da kurulan Tether, diğer kripto paralar gibi kullanılması amacıyla USDT üretmeye başladı. Ticareti, kullanımı ve saklanılması tıpkı diğer kripto para birimleri gibi olan USDT'nin kripto para dünyasındaki en büyük farkı ise üretim kısmında kendisini gösteriyor. USDT'yi üreten Tether, her ne kadar Blockchain teknolojisini kullanıyor olsa da Bitcoin veya Ether gibi kripto paraların aksine merkezi olmayan dağıtılmış bir akıllı sözleşme ile işlem yapıyor. Şirket adeta sınırsız bir yetkiyle USDT üretebiliyor. Şirketi sınırlayan tek unsur da yine şirket tarafından oluşturulan 1 USDT=1 dolar kuralı. Yani şirket ürettiği her USDT karşılığında kasasında 1 dolar bulundurduğunu iddia ediyor.


Yetkili makamları en çok ilgilendiren nokta da doların dijital karşılığı olarak tanımlanan USDT'nin gerçekten Tether'ın kasasında bulunan fiziksel dolarla desteklenip desteklenmediği. Geçtiğimiz yıla kadar Tayvan merkezli denetim şirketi TOPSUN, Tether'in rezervlerini denetleyerek üretilen USDT adetince dolara sahip olup olmadığını kontrol etmiş ve belgelemişti. Mart 2017 itibariyle Tether, TOPSUN şirketi ile olan ilişkisini sonlandırmış ve ABD'li Friedman LLP şirketi, Tether'ın rezervlerini denetlemeye başlamıştı. Friedman LLP'nin 15 Eylül 2017'de paylaştığı son denetim raporuna göre Tether'ın banka hesaplarında 443 milyon dolar ve 1.590 euro bulunuyordu. Aynı tarihte Tether'ın toplam ticaret hacmi ise 430 milyon dolardı. Rapora göre Tether'ın rezervleri piyasadaki USDT'leri karşılamak için yeterliydi.


Banka rezervlerinin yetersiz olduğu iddia ediliyor 

Bugün 0.98$ değerinden işlem gören USDT'nin toplam ticaret hacmi 2.2 milyar doları aşmış durumda. Dahası Friedman LLP şirketi, Tether'la olan ilişkisini sonlandırdığını ve artık Tether'in rezervlerini denetlemediğini belirtiyor. Yani şu an Tether'ın en az 2.2 milyar dolara sahip olması gerekiyor ancak şirketi denetleyen bir firma olmadığı için Tether'ın gerçekten bu miktarda rezerve sahip olup olmadığı bilinmiyor. ABD Emtia Vadeli İşlem Komisyonu'nun da Tether'ın karşılığı olmayan USDT ürettiği iddiası üzerine hem Bitfinex' hem de Tether şirketine mahkeme celbi gönderdiği düşünülüyor.


Konuyla ilgili açıklama yapan Bitfinex ve Tether, yasal süreçlerle ilgili düzenli olarak yetkili makamlardan ve düzenleyici kurumlardan tebligat aldıklarını ve bu tür talepler hakkında politikaları gereği yorum yapmayacaklarını dile getirdi. İki şirkete göre olağan olan bu durum kripto para piyasasını önemli ölçüde etkilemiş gibi görünüyor. Tether'ın güvensizliği ile ilgili ortaya atılan iddialar sonucunda Bitcoin'in değeri 10.000$'a kadar gerilerken Etherum'da yüzde 8'lik, Ripple'da ise yüzde 10'luk bir düşüş meydana geldi. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu konuyla ilgili kesin bir açıklama yapana kadar kripto para piyasasında belirsizliğin süreceği tahmin ediliyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim