İki bilim adamının tutuştuğu bir iddia neticesinde ortaya çıkan aerojel, %99.8’i havadan oluşan oldukça hafif, ancak aynı zamanda oldukça kullanışlı bir malzemedir. Uzay teknolojilerinden yalıtıma kadar birçok önemli ve faydalı alanda karşımıza çıkar.
Singapur Ulusal Üniversitesi bilim adamları bu kullanışlı malzemeyi üretebilmek için, doğal yollardan yeryüzünde yok olmayan aynı zamanda en çok atık türlerinden olan plastik üzerinde denemeler yapmışlar. Bu sayede zehirli bir atık olan plastikten verimli ve kullanışlı bir ürün ortaya koymayı hedeflemişler.
Plastik üretiminde yaygın olarak kullanılan polietilen tereftalat üzerinde çalışmalar yapan bilim adamları, oldukça karmaşık ve kimyasal süreçlerden sonra hafif, gözenekli, esnek ve dayanıklı bir aerojel malzeme geliştirmeyi başarmışlar. Profesör Hai Minh Duong ve Profesör Nhan Phan-Thien yönetimindeki ekip tarafından geliştirilen yöntem karmaşık olmasına karşın düşük maliyetli olmasıyla öne çıkıyor.
Elde edilen malzeme metil grubu bileşenlerle kaplandığında yağı, ticari olarak satılan emici malzemelerden yedi kat daha ekili biçimde emebiliyor. Farklı senaryolarda bina yalıtım malzemesi olarak kullanılabilen yeni ürün, amin grubu bileşenlerle kaplandığında ise yeniden kullanılabilir yüz maskesi olarak görev yapabiliyor. Bilim adamları malzemeyi zehirli gaz olan karbon monoksidi filtrelemek için çalışmalar yürütüyorlar.
Malzemenin en kullanışlı yönü itfaiyeciler için olacak gibi gözüküyor. Yanma geciktirici malzemeyle kaplandığında 620 °C sıcaklıklara dayanabiliyor. Bu değer, günümüz yanmaz itfaiyeci kıyafetlerinin dayanıklılığından oldukça yüksek. Üstelik on kat daha hafif, esnek ve dayanıklı kıyafet üretimine imkan tanıması da cabası.
Yeni malzemenin patentini alan Singapur Ulusal Üniversitesi, ürünü ticarileştirmek için yatırımcılar arıyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.