Elektronik kitaplar, okuyucunun çok fazla yük taşımadan istediği her yerde pek çok aynı anda kitaba ulaşabilmesi olanağıyla ön plana çıkmış ve e-kitap okuyucuların da çeşitlenmesiyle birlikte kitapseverlerin ilgi odağı haline gelmişti. Kitapseverleri ikiye ayıran elektronik kitaplar, bazı okurlar tarafından gerçek kitabın yerini tutmadığı ve kitap okuma huzuru vermediği nedeniyle eleştirilirken bazıları ise bu kitapların çok daha kullanışlı ve ulaşılabilir olduğunu savunmuştu ancak son raporlar elektronik kitapların arkasına aldığı rüzgarın dinmeye başladığını gösteriyor.
Lotinga, elektronik kitap hayalinin bittiğini söyleyemeyeceğini ancak yüzde 17'lik düşüşün okurların net kararlar aldığını gösterdiğini dile getirdi. Elektronik kitap yayıncılığı için benzer bir düşüş ABD'de de yaşandı. 2016'nın ilk dokuz ayında elektronik kitap sayışı bir önceki yıla kıyasla yüzde 18.7 azalırken aynı dönemde ciltli kitapların satışında yüzde 4.1, ciltsiz kitapların satışında ise yüzde 7.5'lik artış gözlemlendi.
Türkiye'de Durum Nasıl?
Ülkemiz için satış alanında net veriler olmasa da TÜİK'in uluslararası standart kitap numarası (ISBN) istatistiklerine göre 2016'da elektronik yayımlanan kitap sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 57 azaldı. Aynı dönemde yayımlanan fiziksel kitapların sayısında yüzde 3.5'lik bir düşüş olduğunu göz önünde bulundurursak elektronik kitaplara yönelik ilginin azaldığı sonucunu çıkarabiliriz.
Uzmanlara göre ülkemizdeki ilgi düşüşünün temel nedeni elektronik kitap fiyatlarının gerçek kitaplara göre çok cazip olmaması ve elektronik kitap okuyucuları fiyatlarının halen istenilen seviyelere düşmemiş oluşu. Bununla birlikte okurların istediği bütün kitapların elektronik kitap platformlarında satılmaması da bu kitaplara yönelik ilgiyi azaltıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6226 kez okundu.
43 kişi, toplam 43 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
kitap, e-kitap ve