Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yıllık toplantısında konuşan Google araştırmacıları, hekimlerin hastalıkları teşhis etmesine yardımcı olmak için kullanılacak artırılmış gerçeklik (AR) özelliğine sahip mikroskobunun prototipini duyurdu. Yapay zeka algoritmalarına da yer verilen mikroskop, doku örneklerinde kanserli büyümeye benzer anormallikleri otomatik olarak algılayabiliyor.
Şimdilik meme ve prostat kanserini tanımlayabilen mikroskobun zaman içerisinde başka kanser türlerini de teşhis edeceği söyleniyor. Google, bunun için akıllı mikroskobun öğrenme sürecine tabii tutulması gerektiğinin altını çiziyor.
Yapay zeka ve AR destekli bu akıllı mikroskobun çalışma mantığına bakacak olursak, tablaya yerleştirilen doku örneği gerçek zamanlı görüntü desteğiyle birlikte algılanıyor ve daha önceden kanser hücrelerini tespit etmek üzere eğitilen yapay sinir ağları, dokudaki kanserli hücreleri tespit ederek ana hatlarını çiziyor.
Google'ın geliştirmiş olduğu akıllı mikroskobun sağladığı en büyük avantaj ise saniyede yaklaşık 10 kare hızında çalışıyor olması. Bu sayede hesaplama ve görsel geri bildirim işlemleri hızlı bir şekilde güncelleniyor ve zoom işlemleri sonucu, taranan dokuda sorunsuz bir model görüntüsü alınabiliyor.
Tamamen gerçek zamanlı olarak yapılan bu işlem, mikroskobun başındaki patoloğa erken teşhis imkanı sunuyor. Keza uzmanlar da kanser vakalarındaki en önemli hususun erken teşhis olduğuna dikkat çekiyor.
Şimdilik meme ve prostat kanserlerinin teşhisinde kullanılan mikroskobun diğer kanser türlerini ve tüberküloz, sıtma gibi bulaşıcı hastalıkları tespit etmek için de kullanılabileceğinin altı çiziliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.