Tekerlekli sandalyenin, ilk olarak 1933'de Çinli mühendisler tarafından icat edildiği düşünülüyor. Yani ülkemizde 300.000 kişiyi aşkın insanın gündelik hayatına devam edebilmek için kullanıyor olduğu bu cihazın yaklaşık 85 yıllık bir mazisi var. Fakat tekerlekli sandalye üreticileri ne yazık ki 85 yıldır gelişiyor olmakta olan teknolojiye ayak uyduramıyor ve kullanıcılarının hareket kabiliyetlerini arttırmaya yönelik kayda değer inovasyonlar ortaya koymuyorlar.
Toyota Mobility Foundation (TMF) tarafından yapılan uluslararası bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık'taki tekerlekli sandalye kullanıcılarının %54'ü kullandıkları bu cihazın bir getirisi olarak çalışma hayatlarına devam edemediklerini ve toplumun tam anlamıyla bir parçası olamadıklarını ifade ediyorlar. Ayrıca bu kitlenin yaklaşık %28’i de tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak geçirilen vaktin "boşa harcanmış" olduğunu belirtiyor
Toyota Mobility Foundation(TMF), 2017 yılında bu problemi daha büyük kitlelere duyurabilmek ve ortopedik engelli bireyleri toplumsal hayata kazandırabilmek adına 4 milyon dolarlık bir bütçeyle 2020 yılına kadar sürecek dünya çapında bir yarışma başlattı. Adı Unlimited Challenge olanbu yarışmanın finalistleri gelecek ay açıklanacak ve 2020’deki finalde belirlenen birinci 1 milyon dolarlık ödülün sahibi olacak.
Yarışan projeler arasında ortopedik engelli bireyler için tasarlanmış hoverboard, vücuda destek sağlayan hareketli dış iskelet gibi pek çok inovatif tasarım yer alıyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.