Li Fi'ın mucidi Harald Haas
WiFi teknolojisi verileri radyo dalgaları üzerinden ileterek kablosuz şekilde internete girmemize imkan veriyor. 2011 yılında Edinburgh Üniversitesi araştırmacı tarafından geliştirilmeye başlanan LiFi teknolojisi ise veri aktarımını radyo sinyalleri yerine ışık üzerinden yapmayı amaçlıyor. 2012 yılında CES fuarında sergilenen teknoloji o günden itibaren ilgi kaynağı oldu ve geliştirilmeye devam edildi.
Bugün gelinen nokta ışıkla sağlanan süper hızlı internetin laboratuvar ortamından çıkıp gerçek hayat koşullarında test edilmesine imkan veriyor. Bu yılın başlarında yapılan testler LiFi'in 224 Gbps hıza ulaşabildiğini bizlere göstermişti. Yeni geliştirmeyle birlikte artık internet yayan LED ampuller ofis ve endüstriyel alanlarda test edilebilecek. Şimdilik bu ampulün çevresine 1 Gbps hızında internet sunması bekleniyor, bu da HD çözünürlükte bir filmin saniyeler içinde indirilebileceği anlamına geliyor.
Geçtiğimiz yıllarda laboratuvar ortamında 3GB/saniye gibi uçuk hızlara ulaşıldığını hatırlatan geliştiriciler, bu noktadan sonra ise farklı led lambalardan alınan paralel yayınlar ile hızın katlanarak arttırılabileceğini belirtiyor. Işıkla iletişimin günümüze göre daha güvenli olduğunun altı çizilirken şimdiden bu teknolojiyi geliştirmeye başlayan onlarca şirket kurulmuş durumda. Bağlantının karanlık ortamlarda nasıl iletileceği ve bugünkü altyapıya nasıl uyum sağlayacağı şimdilik belirsiz.
Harald Haas LiFi teknolojisini test ediyor
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6890 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
lifi, lifi nedir ve