Okyanuslarda yaşayan deniz canlıları hakkında daha fazla bilgi toplamak isteyen bilim insanları, bu amaç doğrultusunda robotlardan faydalanmaya devam ediyor. MIT'nin Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL)'nda görevli araştırmacılar, deniz canlılarını doğal ortamlarında rahatlıkla gözlemleyebilmek için yeni bir robot balık geliştirdi.
SoFi adını taşıyan bu robot balık bilimsel araştırmalar için geliştirilen ilk mekanik balık olmasa da, birçok yeni özelliğe sahip olmasıyla benzerlerinden ayrılıyor. SoFi'nin gövde kısmı 3D yazıcılar kullanılarak plastikten yapıldığı için diğer robot balıklardan çok daha ucuza ve çok daha hızlı şekilde üretilebiliyor. Gövdenin içine yerleştirilen sıkıştırılmış hava dolu denge tankı, SoFi'nin suyun içinde derinliğini ayarlamasını ve istediği bölgede sabit kalmasını sağlıyor.
18.5 inç uzunluğunda ve 1.5 kg ağırlığında olan SoFi (Soft Robotic Fish), 18 metre derinliğe dalabiliyor ve tek seferde yaklaşık 40 dakika gözlem yapıyor. SoFi'nin kameraları ile kaydettiği görüntüler ve topladığı veriler, okyanusun derinliklerinde yaşayan canlılar hakkında daha fazla bilgi toplama yolunda büyük katkı sağlayabilir.
Özel olarak geliştirilmiş bir kontrol sistemi kullanan SoFi'yi kontrol eden operatör, kodlanmış ses atışları ile robot balığa gerekli komutları iletebiliyor. Yarı otonom olan SoFi, belli bir yöne doğru ilerlemek için herhangi bir komuta ihtiyaç duymuyor, ancak balığın yönü değiştirilmek istendiğinde operatörün devreye girmesi gerekiyor.
SoFi'yi diğer robot balıklardan ayıran en önemli özelliği ise hidrolik kuyruğu. Daha önce geliştirilen robot balıklar denizaltı gemilerinde kullanılana benzer bir itiş sistemi kullanırken, SoFi'de bunun yerini kuyruğun sağa sola sallanması ile çalışan hidrolik itiş mekanizması alıyor. Bu yeni itiş hem robotun daha sessiz olmasını, hem de gerçek bir balığa daha çok benzemesini sağlıyor.
Bu özellik SoFi'nin diğer deniz canlıları tarafından fark edilmesini zorlaştırıyor ve araştırmacılara deniz canlılarını ürkütmeden gözlemleme şansı sunuyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.