NASA, NOAA(Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) ile birlikte yürüttüğü JPSS(Birleşik Kutup Uydu Sistemi) isimli yeni uydu serisinin ilkini cumartesi günü başarıyla fırlattı. Delta II roketiyle Vandenberg Hava Üssü'nden uzaya fırlatılan roket 63 dakika sonra kutup yörüngesine yerleşti ve üzerinde bulunan güneş panellerinden güç almaya başladı. Yedi günlük, yüksek güvenilirliğe sahip hava durumu tahminleri oluşturmak ve kasırga gibi iklim olaylarını önceden tespit etmek amacıyla üretilen toplam 4 adet gelişmiş uydudan ilki olan JPSS-1, üç aylık bir test sürecinin ardından faaliyetlerine başlayacak.
Kasırga Takibi Yapacak
JPSS-1 meteorologlara; atmosferik sıcaklık ve nem, bulutlar, deniz yüzey sıcaklığı, okyanus rengi, denizlerdeki buz örtüsü, volkanik küller ve yangınlara ilişkin veriler sunacak. Bilim insanlarının havayı ve çevresel olayları daha iyi anlamasına yardımcı olacak olan JPSS-1; kasırgalara ait izlerin takip edilmesine, olası elektrik kesintileri ve kasırgalara karşı insanların uyarılmasına da katkı sağlayacak. Böylece bu yıl ABD'de onlarca kişinin ölümüne neden olan kasırgalara karşı çok daha erken dönemlerde önlem alınmasının ve kasırgalar sonrasında kurtarma çalışmalarının şekillendirilmesinin önü açılacak.
JPSS-1'i fırlatarak NOAA'nın en iyi uyduları yörüngeye oturtma noktasındaki kararlılığını götserdiğini dile getiren NOAA'nın Uydu ve Enformasyon Direktörü Stephen Volz, yeni uydu sisteminin ani hava değişimleri de dahil olmak üzere yedi gün sonrasına kadar hava tahmincilerine ve kamuoyuna güvenilir bilgi sağlayacağını açıkladı. NOAA Ulusal Hava Durumu Direktörü Louis W. Uccellini ise yeni uydu sisteminin sadece hava durumuyla ilgili bilgi toplayarak hava tahminlerine destek olmayacağını aynı zamanda hava tahmin modellerini de yeniden şekillendirebileceğini düşünüyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.