Kullanım miktarı az ama etkisi eşit
Science dergisinde paylaşılan araştırma sonuçlarına göre petrolle rafine edilen bileşikleri içeren; parfüm, temizlik maddeleri, böcek öldürücü ilaç ve boya gibi maddeler hava kirliliğinden fosil yakıt kullanan otomobiller kadar sorumlu. Üstelik bu kimyasal ürünler; tüketim miktarı, otomobillerde kullanılan fosil yakıtlardan 15 kat daha az olmasına rağmen hava kirliliği konusunda otomobillerle rekabet edebiliyor. Araştırmacılar söz konusu kimyasal ürünler, yakıtlardan çok daha az kullanılmasına karşın havaya aynı ölçüde zarar vermesinin iki farklı nedeni olduğunu düşünüyor.
Bu durumun ilk nedeni petrol bazlı kimyasal ürünlerin ürettiği küçük parçacıklar. Araştırmacılara göre kimyasal ürünlerin kullanımı sonrasında ortaya çıkan küçük parçacıklar; havaya, ulaşım sektöründe kullanılan yakıtlardan iki kat daha fazla zarar veriyor. Bununla birlikte yakıtların ve petrol bazlı kimyasal ürünlerin farklı kullanım amaçları için üretilmesi de hava kirliliğine olan etkileri konusunda farkılığa neden oluyor. Benzin genellikle hava geçirmez araçlarda saklanır ve enerjiyi serbest bırakmak için yakılır. Kimyasal ürünler ise buharlaşacak şekilde tasarlanmıştır bu yüzden onları sıkı bir şekilde saklamak yerine cildimize ve evlerimize uygulayarak havaya karışmalarına izin veriyoruz.
Otomobillerin payı giderek azalıyor
NOAA tarafından yapılan araştırma neredeyse her gün evlerimizde kullandığımız ürünlerin, hava kirliliğinin en büyük sorumlularından biri olduğunu gösterirken otomobillere yönelik katı standartların; otomobillerin, hava kirliliğinde olan payını azalttığını da gözler önüne seriyor. ABD Çevre Koruma Kurumu tarafından geçmiş yıllarda yapılan araştırma sonuçlarında, kimyasal ürünlerin hava kirliliğine olan etkisini yüzde 25 oranında belirlerken otomobillerin neden olduğu karbon ve azot dioksit salınımının etkisinin yüzde 75 olduğu belirtilmişti. Yeni araştırmada ise otomobillerin hava kirliliğindeki etkisi yüzde 50'ye kadar gerilemiş durumda.
NOAA tarafından yapılan araştırmanın ülkemizdeki yansımaları ise endişe verici. TÜİK verilerine göre Türkiye'nin geçtiğimiz yıl parfüm ithalatı için harcadığı miktar 2016'ya kıyasla yüzde 12.5 artarak 45.4 milyon dolara ulaştı. Bu miktarla birlikte Türkiye'nin son 5 yılda parfüm ithalatı için harcadığı toplam miktar 206 milyon olurken yine son 5 yılda 162.7 milyon dolarlık parfüm ihracatı gerçekleştirildiği de TÜİK verilerinde yer alıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.