Anlık Bildirim


İçinde bulunduğumuz dönemde teknolojik imkanların da gelişmesiyle birlikte bilim alanındaki gelişmeler daha hızlı kaydedilir oldu. Buna karşın önümüzde katedilmesi gereken oldukça uzun bir yol var. İşte o katedilmesi gereken yollardan birisi de sinir sistemimizin merkezine dair olsa gerek. Henüz tam olarak anlaşılamamış organımıza dair yapılan son araştırma bilgi dağarcığımızı biraz daha genişletti.

Almanya’daki Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences’de yapılan ve beynin farklı bölgelerinde lezyonlara sahip 58 katılımcının yer aldığı araştırmada hastaların %9’luk kısmına tekabül eden bireylerin birbirlerinin sesini ayırt edemediği gözlenmiş ki bu katılımcıların ortak noktası beyinlerinin sağ temporal loblarının arka üst kısmından yaralanmalarıymış.

%9 yeterli

ilk bakışta %9’luk dilim gözünüze yeterli bir oran olarak görünmeyebilir fakat araştırma ekibinin lideri Claudia Roswandowitz’ın aktardığına göre bilimsel açıdan bu rakam fonagnozinin tespit edilen beyin bölgesindeki hasarlara bağlı olduğunu kanıtlamak için yeterli.
Ek olarak çalışmaya katılan hastalardan ikisinin durumunun annesinin sesini tanıyamayacak kadar ağır olmasıyla ekibin dikkati bu iki katılımcıya odaklanmış. Yapılan gözlemler neticesinde diğer bireylerin aksine yaşadıkları travmanın dışında beyinlerindeki aktivitelerinde de anomalite saptanmış.

Son olarak Roswandowitz’e göre çalışmadan elde verilen veriler ışığında beynin sesleri nasıl tanıdığının anlaşılmasının yanı sıra tıpın henüz bir hayli yabancı olduğu fonagnoziye yönelik terapiler de daha efektif bir hale getirilebilecek. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim