Anlık Bildirim

Yarı iletken devi Intel yakından takip ettiğimiz üzere 2018’e birisi yamanmasıyla sistemlerde kaydadeğer performans kaybı yaşatan toplamda 3 açığın ortaya çıkmasıyla girdi. Sonraları donanımsal açığa yazılımsal çare bulmak isteyen firmanın başı ortaya çıkan sorunlarla daha da derde girdi. Görünüşe göre Intel hızlı bir hamle yaparak yeni nesil işlemcilerinde açığı donanımsal seviyede çözmek istiyor.

Donanımsal düzeyde düzeltilmiş yongalar ne zaman?

Geçtiğimiz günlerde yatırımcılara yönelik konferansta konuşan Brian Krzanich konuşmasında bu yılın sonu gibi belirecek olan yeni işlemcilerinde açıkların donanımsal seviyede çözüleceğini belirtti.
Buradan bir kaç sonuca varabiliriz. Söz konusu işlemciler yine firmanın yol haritasına göre 10 nm işlemcilerin çıkış tarihiyle benzer tarihlere denk geliyor dolayısıyla yamalanmış ilk işlemcilerin Ice Lake yongaları olmaları muhtemel. Intel CEO’sunun duyurduğu gelişmenin Broadwell ve sonrası çözümlerde bulunan ve Meltdown’un yamalanmasıyla ortaya çıkan performans kaybını azaltan PCID (Post-Context Identifier) özelliğine dayalı bir düzeltme mi olacağı, yoksa işlemci mimarisinin kökten değiştiği bir çözüm mü olacağı konusunda firma henüz detaylı bir açıklama yapmış değil.

Biraz hızlı değil mi?

Bununla birlikte bazı Intel çalışanlarının yeni yamanın uygulanmasının yılları bile bulabileceği konusundaki görüşleri de göz önünde bulundurulduğunda mevcut özelliklerin geliştirilmesinden ibaret bir yamayla da karşılaşmamız olası. Ayrıca donanımsal düzeyde yapılacak olan yamanın performansa etkisi de merak konusu ancak tahminlere göre performans kaybı yazılımsal çözümlere nazaran biraz daha az olması muhtemel. İşlerin yolunda gidip gitmediğini ise Brian Krzanich’ın hisse satışlarını takip ederek anlayabiliriz(!)

Heyecanlı bekleyiş 

Haliyle donanım severler tarafından merak edilen bir konu ortaya çıkmış oluyor. Yeni yongalarda performans artışının açığın donanımsal seviyede önlenmesiyle gelebileceği yönünde endişeler var.
Aynı frekansa indirgenmiş yeni modellerin hali hazırdaki Coffee Lake modellerinin yamalanmış haliyle olan farkını merakla bekliyor olacağız. Açıkçası yamalanmamış 8. nesil işlemcili sistemlerin yeni yongalı sistemlerle yine aynı frekans değerlerinde olan farkını beklemek daha da bir heyecanlı olacak.
Bir diğer sonuç ise yine hali hazırda duyurulmaya devam edilen ve 14 nm üretim sürecinden geçen işlemcilerin Spectre ve Meltdown’a karşı donanımsal seviyede açığı barındıracak olması. Buna karşın yeni işlemciler muhtemelen yazılımsal düzeyde yamalanmış bir şekilde gelecek.

AMD ne yapacak?

Peki ya AMD donanımsal düzeyde sorunun çözümlendiği işlemcileri ne zaman duyuracak? Bu soru Intel’in açıklamasının ardından akıllara gelen başlıca sorulardan. Bu konuda ABD’li ekipten henüz ses soluk yok, umarız en yakın zamanda açığın bulunmadığı yongalar raflardaki yerini alır. Eğer bir tahminde bulunacak olursak, yeni APU’lar ve Ryzen 2’lerin muhtemelen sadece yazılımsal düzeltmelerle geleceğini söylememiz sanırım yanlış olmaz.

Intel yine rekor kırdı

Bu gelişmeni yanı sıra Intel geçen yılki mali tablosunu da açıkladı. Brian Krzanich’ın ifadesiyle kendileri için hem son çeyrek bazında hem de bütün yılı kapsayan rakamlara bakıldığında rekor yılı olan mali dönemin asıl itici gücü veri merkezi temelli işletmelerden elde edilen gelir olmuş.
59.4 milyar dolar olan 2016 yılı kazancını 62.8 milyara çıkaran firmanın geçtiğimiz çeyrekteki gelirinin %47’sini veri merkezleri alanında yaptığı çalışmalar oluştururken firmanın yüzünü güldüren düzeyde de Core i7 işlemcisi satışı gerçekleşmiş. Son çeyrekler düzeyinde baktığımızda ise 2016 yılında 16.4 milyar dolar olan kazanç 17.1 milyar dolara tırmanmış.

Açıklar firmayı nasıl etkiler?

Son olarak yeni ortaya çıkan açıkların firmayı nasıl etkileyeceğine dair bir şeyler söylemek için henüz çok erken olsa da firmanın imajını ciddi manada etkilediği aşikar. Buna karşın bazı analistlere göre bu yıl Intel, eski işlemcilerin açıkların yamalanmasıyla birlikte ihtiyaçlara karşılık vermemesiyle ve insanların yeni işlemci almaya gitmesi dolayısıyla satış rakamlarında ciddi artışlar yaşayabilir.
Hoş, bir anda işlemcisi yavaşlayan üstüne sistemi sonsuz boot döngüsüne giren ardından da Intel’den kendi yayınladığı güncellemeyi kurmaması gerektiği çağrısını alarak yıkılan bir Intel kullanıcısının yeni tercihlerinde yaşadığı bu olayın etkili olması kaçınılmaz bir gerçek.


Maddi kayıplar yolda

Öte yandan Spectre 1-2 ve Meltdown’un hukuki boyutunun da varlığını da unutmamak gerek. Firma bu süreçte tazminat ödemeye mahkum edilebilir. Ayrıca geçtiğimiz aralık ayında Atom C2000 SoC’larında açığa çıkan sorun kaynaklı iadelerle de firma maddi kayba uğrayacak. İlerisi için de 3D XPoint belleklerinin gecikmesi dolayısıyla yarı iletken devi yeni teknolojinin meyvelerini  2018 yılında yiyemeyecek. İlerleyen günlerde gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5166 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, brian krzanich ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim