Filtreler ve süzgeçler çalışma prensibi en kolay anlaşılabilecek günlük aletler arasında yer alır. Ufak deliklerden küçük nesneler geçerken büyükler buralara takılır ve filtrelenmiş olur. Penn State mekanik mühendisleri geliştirdikleri sıvı bazlı filtreyle büyük nesnelerin geçişine izin verirken küçükleri filtrelemeyi başardılar. Birçok yönüyle hücre zarını andıran filtre “kendini iyileştirme” özelliğine de sahip. Buluş, çok sayıda yeniliğin kapısını aralayabilir.
Filtrenin çalışma mantığını su yüzeyine de benzetebiliriz. Elimizi suyun içerisine soktuğumuzda su yüzeyi parmağımız etrafında sonlanırken, elimizi çektiğimizde yüzey yeniden birleşerek eski halini alır. Ters filtre de benzer şekilde içinden büyük bir nesne geçtikten sonra kendini “iyileştirerek” eski halini alıyor.
Filtreyi önemli kılan ise belli büyüklükteki nesnelerin geçişine izin verirken daha küçüklerin filtre üzerinden kalmasını sağlıyor. Bunu yapmak için de nesnelerin kinetik enerjilerinden faydalanıyor. Belli büyüklükte enerjiye sahip nesneler geçerken, küçük enerjili olanlar filtreye takılıyor.
Geliştirilen filtre bir halkaya hapsedilmiş köpüğü anımsatıyor. Nitekim araştırmacılar da filtreyi ilk üretmeye başlarken sabun köpüğünden faydalanmışlar. Ancak, içerisine katılan özel kimyasallarla geliştirilen sıvı sayesinde filtrenin sağlamlığı ve kendini iyileştirme özelliği arttırılmış. Böylece filtre gündelik hayatta kullanılabilecek hale getirilmiş.
Ekip filtrenin kokuyu havadan ayrıştırmada, havayı bakterilerden temizlemede, savaş ve doğal afetlerde yaraları enfeksiyonlara karşı korumada etkili olabileceğini belirtiyor. Geliştirici ekipte yer alan Profesör Tak-Sing Wong filtrenin küçük bir ameliyathane gibi kullanılarak, filtre üzerinden cerrahın güvenle ameliyat yaparken yaranın bakteri, mikroplar ve küçük zararlı canlılardan korunabileceğini belirtiyor.
Bu ilginç filtrenin nasıl çalıştığına ilişkin videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.