Anlık Bildirim

Teşvik Sistemi kapsamında hangi teknolojik yatırımlar desteklenecek?

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında toplam tutarı 135 milyar TL olan 23 adet yatırım projesi desteklenecek. Bu projelerden hangi teknolojik yatırımlar desteklenecek?
Ar-Ge projelerini desteklemek ve Türkiye’nin gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında toplam tutarı 135 milyar TL olan 23 adet yatırım projesi desteklenecek. Bu projelerin büyük çoğunluğu teknolojik ürünlere sağlanacak.

Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında teknolojik projelere ilişkin açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Zeybekçi, "Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında, teşviklerin yüzde 75'i yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlere sağlanacak. Elektrikli bataryadan ilaçlı stente, enerji sistemlerinden hibrit motor üretimine kadar toplam 95 milyar 642 milyon liralık yüksek ve orta-yüksek teknolojili yatırım çeşitli teşviklerden faydalanacak." dedi.

Assan, BMC, CFS, Dow Aksa, SASA, Most Makine, Metcap Enerji, Oyak Renault ve Vestel'in orta-yüksek teknolojili ürün yatırımları desteklenirken Alvimedica, Atayurt, Ekore ve TUSAŞ'ın yüksek teknolojili ürünleri desteklenecek.

Yüksek teknolojili ürün teşvikleri

Sağlık teknolojileri

Yüksek teknolojili ürün projeleriyle Alvimedica’ya 1 milyar 526 milyon lira yatırım yapılacak. Tıbbi cihaz üretiminde kullanılacak bu yatırım ile ilaçlı stent ve kalp kapakçığı üretilecek. İlaçlı stent, kalp damar hastalarının damar tıkanıklığı soruna çözüm oluyor.

Güneş paneli

Teşvik Sistemi kapsamında enerjiye yapılan yatırım miktarı, büyük paya sahip. Yüksek teknolojili ürün yatırımları kapsamında Ekore’ye 2 milyar 200 milyon lira ve Atayurt’a 1 milyar 379 milyon lira yatırım yapılacak. Bu iki firma Malatya ve Niğde’de Ingot ve hücre üretimi ile güneş paneli üretecek.

Milli Muharip Uçak 

Beşinci nesil olarak adlandırılan görünmez ve ses hızının üstüne çıkan uçak projesi Milli Muharip Uçak'ın ön tasarımı için TUSAŞ’a 4 milyar 817 milyon lira yatırım yapılacak. Bu proje, Türkiye’nin en büyük tasarım projelerinden olacak.

 
Teşvik Sistemi kapsamında hangi teknolojik yatırımlar desteklenecek?

Projede tasarım sözleşmesi imzalandı ve TAI ana yüklenici olarak faaliyete başladı. Ön tasarım safhası için 4 yıllık bir süreyi öngörülüyor. Bu safhada uçağın mimarisi belirlenecek. Uçağın mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreci geliştirilecek. Milli Muharip Uçak’ın prototipinin 2023 yılında ilk uçuşunu yapması hedefleniyor.

Orta-yüksek teknolojili ürün teşvikleri

Elektrikli araçlar için batarya

Yüksek ve orta-yüksek teknolojili en büyük desteği Vestel alacak. Vestel, 28 milyar 396 milyon liralık yatırımla elektrikli araçlar için batarya üretim projesini hayata geçirecek. Batarya projesinin cari açığa yıllık 4 milyar 600 milyon dolarla cari açığa en fazla katkıyı sağlayacak yatırım olması öngörülüyor.

Hibrit motor

Desteklenen yatırımlardan cari açığa en fazla katkıyı sağlayacak diğer yatırım ise Oyak Renault’un hibrit motor üretimi projesi oldu. Bu projenin cari açığa yıllık 2 milyar 290 milyon dolar katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.

Raylı sistem araçları

BMC’nin desteklenen projesi ile; hızlı tren, metro ve bölgesel tren vb. raylı sistem araçları üretimi için 495 milyon lira tutarında yatırım gerçekleştirilecek.

Dizel motor

BMC’nin dört farklı projesi de Teşvik Sistemi kapsamında destek alacak. Çeşitli güçlerde dizel motor üretimi için 507 milyon lira tutarındaki proje destekleniyor.

Savunma Sanayi

BMC, savunma sanayi sektörüne yönelik iki projesiyle destekten yararlanacak. Paletli zırhlı araçlar, lazer silahı, insansız zırhlı ve tekerlekli muhtelif zırhlı araç üretimi için toplam 951 milyon lira destek verilecek.

Most Makine’nin savunma sanayi sektörüne yönelik çelik mamul üretim projesi, teşvik kapsamında 1 milyar 532 milyon lira yatırım alacak.

Petrokimya

SASA’nın PTA-MEG üretim tesisi, en büyük desteği alan projeler arasında yer alıyor. Bu proje için 28 milyar 50 milyon lira tutarındaki yatırım desteklenecek. Polimer ve çips üretimi için de 998 milyon lira tutarındaki üretim tesisi projesi de desteklenecek projeler arasında yer alıyor. Bu destekler ile polimer üretiminde dışa bağlılık azalacak. SASA; plastik malzeme, plastik film, medikal cihaz aksamı ve tekstil ürünlerinde kullanılabilecek polimer üretiyor.

Polietilen ve polipropilen üretimi için Metcap Enerji’nin 15 milyar 320 milyon lira değerindeki projesi destekleniyor. CFS’nin 4 milyar 110 milyon liralık polipropilen üretimi projesi de destekten yararlanacak. Polipropilen, dünyada üretimi ve tüketimi en fazla olan plastik hammaddelerinden olma özelliği taşıyor.
 

Metal sanayi

Direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemi ile alüminyum yassı mamul üretimi için Assan’ın 3 milyon 71 lira yatırım tutarındaki projesi desteklenecek.


Karbon elyaf

Karbon elyaf ve ara ürünlerin üretimi ve geliştirilmesi projesi için Dow Aksa’nın 1 milyar 864 liralık projesi, Teşvik Sistemi kapsamında desteklenecek.


Sağlanan destekler

Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, kurumlar vergisi indirimi, 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, 39 yıl süreyle yatırım yeri tahsisi, 10 yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği, enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’sine kadar enerji desteği, nitelikli personel desteği, kamu alım garantisi, altyapı desteği, izin-ruhsat-lisans ve tescillerde istisna sağlanacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4678 kez okundu.
13 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, yatırım ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim