Toshiba, yaşadığı finansal problemlerin ardından ilk olarak geçtiğimiz ocak ayında şirketin bellek bölümünün satışa çıkarıldığı açıklamıştı. Foxconn, SK Hynix, Broadcom ve Apple’ın farklı konsorsiyumlarda yer alarak tekliflerini sunduğu Japon teknoloji devi sıcak baktığı teklifi açıkladı. Foxconn’un 27 milyar dolara varan teklif sunduğu, Broadcom’un ise 19 milyar dolarlık bir teklifte bulunduğu Toshiba, daha düşük teklifle (18 milyar dolar) bellek bölümüne talip olan Japonya-ABD konsorsiyumunu seçti.
Japon hükümeti ve dünyanın önde gelen yatırım şirketi Bain Capital tarafından oluşturulan konsorsiyum ise oldukça kalabalık. SK Hynix ve Japonya Kalkınma Bankası’nın da desteklediği konsorsiyumda hükümete ait INCL (Innovation Network Corp of Japan) isimli bir fon yer alıyor. INCL fonuna yatırım yapan 26 Japon şirketi içinde Sony, Canon, Toyota gibi önemli Japon şirketlerinin bulunması aslında Toshiba’nın, neden çok daha yüksek tekliflerin yerine bu konsorsiyumu seçtiğini gösterir nitelikte zira şirketin ve Japon hükümetinin bu satıştaki en önemli isteği bellek işindeki hassas teknolojilerin üretiminin ülke içinde kalmasını sağlamaktı.
Western Digital Engeli
Toshiba’nın sıcak baktığı bu teklifin 28 Haziran’da gerçekleşecek olan yatırımcılar toplantısında görüşülmesi ve teklifin bir hafta içinde resmi olarak onaylanması bekleniyor. Onayın ardından satış işlemine dair yasal süreç başlayacak ancak satışın tamamlanması için aşılması gereken bir problem daha var: Flash bellek üretiminde Toshiba’nın ortağı olan Western Digital.
Toshiba’nın teklifleri değerlendirmesi üzerine harekete geçen Westerd Digital, şirketin ortağı olduğu için kendisinin de bu satışta söz hakkına sahip olduğunu dile getirmiş ve satışın kendi haklarına zarar vermemesi için bütün önlemlerin alınmasını talep etmişti. Şirket son olarak satışa engel olmak için geçtiğimiz hafta tahkime başvurmuştu.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: