Günümüzde melanom cilt kanseri, cildin gözle muayene edilmesi ve taranmasıyla tespit edilebiliyor. Muayene neticesinde şüpheli görünen benlerden ve cilt lekelerinden örnekler alınarak bu örnekler laboratuvara teste gönderiliyor. Ancak, bu testlerin sadece % 30'u pozitif sonuç veriyor ve gerçekte kanserli olan bir çok doku gözden kaçıyor.
Avustralya Edith Cowan Üniversitesi'nden Mel Ziman liderliğinde bir grup bilim adamı, yüksek doğruluğa sahip melanom kan testi geliştirdiklerini açıkladılar. Test, melanomun büyümesinden hemen sonra bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorların tespit edilmesi prensibiyle çalışıyor.
Başarı oranı yüksek: % 82
Test, erken evre melanomlu cilt kanseri 105 hasta ve 104 sağlıklı insan üzerinde yapılan bir çalışmayla denendi. Sonuçlar bilim adamlarını sevindirdi. Test, vakaların % 82'sinde kanseri doğru bir şekilde tanımlayarak hatırı sayılır bir başarıya imza attı.
Ziman, erken aşamada melanomun alınmasının, hastaların sonuç veren bir tedavi görmeleri için önemli olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Melanom erken safhada saptandığında tedavi başarı oranı, % 99 iken, hastalık yayıldığında ise % 15 ila 20'dir”. Melanom sıklıkla geç tespit edildiği için çok sayıda insanın ölümüne sebebiyet veriyor. Güneş ışınlarına daha uzun süre maruz kalan ülkelerde ise ölümle sonuçlanan vaka sayısı artıyor.
Ziman’ın ekibi, kan testinin doğruluğunu her zamanki görsel muayene yöntemiyle karşılaştırmak için üç yıllık bir klinik çalışma planlıyor. Kendini ispatlaması halinde testin, melanom riski olan insanlar için rutin bir tarama aracı olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Teste ayrıca, şüpheli bir dokunun alınıp alınmamasına karar vermek için de başvurulabilecek.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.