İsveç Karolinska Enstitüsü ile İngiltere’den bilim adamlarının ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, insan hücrelerinin bölünmesinde ve etrafına tutunmasında görev alan yeni bir protein kompleksi keşfedildi.
Dokularda yer alan hücreler ağ benzeri bir matriksle çevrelenmiştir. Bu yapıya tutunmak isteyen hücreler yüzeylerindeki reseptörlerini kullanırlar. Bu yapılar hücre içinin dışarısıyla bağlantısını gerçekleştirir ve reseptörlerden gelen bilgilere göre hücreler özelliklerini ve davranışlarını şekillendirirler.
Araştırmacılar, bugüne kadar bilinen yapılardan daha farklı, tutunmayı sağlayan aynı zamanda hücre bölünmesinde görev alan yeni bir moleküler oluşum keşfettiler. Profesör Staffan Strömblad, “2018 yılında hala yeni hücre yapısı keşfediliyor olması inanılmaz” diyor.
Hücrenin matrikse tutunmasını sağlayan bu yapı, bölünme anında hücrenin matriksle bağını nasıl koruduğuna açıklık getirebilir. Önceleri bilinen tutunma yapıları bölünme esnasında çözülüyor ve hücrenin bölünmesine imkân tanıyorlardı. Ancak bu yapı çözünmüyor.
Araştırmacılar ayrıca, bu yapının bölünme sonrası oluşan yeni kardeş hücrenin de doğru yere konumlanmasını sağladığını tespit etmişler. Protein kompleksinin işini yapması engellendiğinde ise yeni hücre matrikse tutunmayı bırakmış.
Profesör Strömblad keşiflerinin bu yapılar hakkında yeni cevaplar sunacağını, ayrıca bu yapının hücre bölünmesinde ne gibi görevler üstlendiğini araştırıp öğrenebileceklerini ifade ediyor. Bulunan yeni yapıya şeklinden ötürü “ağsı yapışkan (reticular adhesions)” adı verilmiş.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.