Yükseklik korkunuz mu var? Sanal Gerçeklik Terapisi yardımcınız olabilir
Yükseklik korkunuz mu var? Sanal gerçeklik gözlüğü kullanılarak, başınızda bir terapist olmadan yapılan tedaviyle, yalnızca iki haftada yükseklik korkunuzu büyük oranda yenmek mümkün.
Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir klinik deneyde, yükseklik korkusu olan hastalara sanal gerçeklik tedavisi uygulandı. İki haftalık terapide hastalar, sanal gözlük aracılığıyla gezdikleri on katlı bir binanın içerisinde çeşitli görevlere tabi tutuldular. Bu görevler, birinci katta bariyer önüne gelerek aşağıya bakmak gibi basitten başlayarak, yüksek katlarda havada hareketli platformları yönlendirmek gibi yüksek zorluk seviyelerine doğru çıktılar. Üstelik tedavi boyunca hastaların başında bir terapist de bulunmadı. Hastaları, sanal ortamda yer alan bir avatar yönlendirdi.
100 gönüllü hastanın katıldığı klinik deneyde, 49 hasta iki hafta boyunca 30’ar dakikalık 6 seansla VR gözlük ile tedavi edilirken, diğer 51 kişi günümüz terapi yöntemleriyle tedavi edilmeye çalışıldı. Tedavi başında ve sonunda hastalara korku derecelerini 16’dan 80’e kadar olan ölçekte işaretlemeleri istendi.
İki haftanın sonunda her iki grubun korku ölçekleri değerlendirildiğinde, VR tedavisi alan grupta 25 puanlık ciddi bir gerileme görülürken, VR tedavisi almayan grupta kayda değer bir düşüş gözlemlenmedi.
Oxford Üniversitesi’nde klinik psikoloğu olarak çalışan Daniel Freeman, yaptıkları klinik deney sonrası VR tedavisi alan hastaların, daha önce hayatlarında deneyimleyemedikleri maceralara atılabildiklerini ifade ediyor. Deneye katılan hastalardan biri: “Önceleri bir yüksek kenara yaklaştığımda bacaklarımdaki adrenalini ve kontrolü kaybettiğimi hissederdim. Artık bu durum değişti. Hala az da olsa korkuyorum, ancak bu eskisi gibi değil ve kenarlarda dolaşabiliyorum.” diyor.
Tedavinin sonuçları diğer psikolojik sorunların iyileştirilmesinde umut vadediyor. Sussex Üniversitesi’nden psikolog Mark Hayward, sanal ortam tekniğinin, genel fobileri, sosyal anksiyete bozukluğu ve paranoyaları olan hastaları terapist olmadan tedavi etmede başarılı olabileceğini söylüyor. Hayward devamla, psikoz gibi daha ağır vakalara gelindiğinde ise terapiste hala ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Ancak deney, zihin hastalıklarının tedavisinde yeni yöntemlere kapılar açılmasına ışık tutmuş oluyor. Özellikle yükseklik korkusunun yenilmesinde bugüne kadar bu denli başarı elde edilmiş bir tedavi yöntemi bulunmuyor.