Beynin konuşmadan sorumlu bölgelerinde meydana gelen hasara bağlı gelişen konuşma güçlüğü olarak tanımlanan afazinin tedavisinde bireyin konuşma karakteristiği önemli yer tutuyor. Hal böyle olunca hastanın konuşması esnasında vücuttaki değişikliklerin gözlemlenmesi tedavide önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor.
Daha etkin bir tedavi vadediyor
Northwestern University araştırmacılarının yaptığı son çalışmada afazi tedavisinin kolaylaştırılması amaçlı bir cihaz geliştirilmiş. Yeni ekipman konuşma esnasında meydana gelen titreşimleri kaydederek doktora hastanın durumunu detaylı bir şekilde sunabiliyor ve böylelikle tedaviyi daha etkili bir boyuta taşıyor.
Bununla birlikte tasarlanan ekipmanın bireyin boğazına bant şeklinde yapıştırılan bir formatta olmasıyla uygulanabilirliği de bir hayli yüksek ki bu sayede hastanın tedaviye olan uyumunu arttırabilir.
Dahası da var, cihaza nabız, kasların durumu ve bireyin uyku düzeninin takibini yapabilecek çeşitli sensörlerin eklenebileceği düşünüldüğünde, söz konusu ekipmanın oldukça kullanışlı bir hale gelme potansiyeline sahip olduğunu da söyleyebiliriz. Son olarak giyilebilir sensörün ilk hastalarıyla ne zaman buluşacağı bilinmiyor. Umarız en yakın zamanda insanlığın hizmetine sunulur.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: