- Enerji verimliliği yüksek araçlara vergi avantajı
- Alternatif yakıt ve yeni teknolojilerle ilgili kıyaslama çalışması
- Bisiklet ve yaya ulaşımının yaygınlaştırılması
- Otomobil kullanımının azaltılması
- Toplu taşımanın yaygınlaştırılması
- Kentsel ulaşım planlama birimleri
- Denizyolu taşımacılığının güçlendirilmesi
- Demiryolu taşımacılığının güçlendirilmesi
- Ulaşıma yönelik veri toplanması
- Yorumlar
Günümüzden 2023 yılına kadarlık süreci kapsayan planda ulaşım ile ilgili çarpıcı başlıklar bulunuyor. Türkiye’de 2015 yılı verilerine göre nihai enerji tüketiminin yüzde 25’i ulaştırma sektöründe gerçekleşmiştir. Bu enerjinin yüzde 91’i karayolu ulaşımına ait olum neredeyse tamamı petrol tüketiminden oluşturulmaktadır. Petrol ihtiyacımızın çok büyük bir bölümünü ithalat yoluyla karşılıyoruz. Ulaşımda enerji verimliliğinin arttırılması sonucunda ülkemizin petrolde dışa bağlılığı da azaltılacak.
Bu kapsamda ulaşımda verimliliğin arttırılması için bir takım eylemler belirlenmiş olup 2023’e kadar bu eylemlerin hayata geçirilmiş olması amaçlanıyor. Ulaşım ve İletişim Stratejisi planına göre 2023 yılına kadar Türkiye’nin demiryolu yük taşımacılığındaki bayının yüzde 15’in üzerine ve yolcu taşımacılığındaki payının ise yüzde 10’un üzerine çıkarılması hedefi bulunmaktadır. Söz konusu artışın gerçekleşmesi durumunda 2023 yılı sonuna kadar karayolu yük taşımacılığı payının yüzde 60, yolcu taşımacılığındaki payının da yüzde 72’ye çekilmesi planlanmaktadır.
Raylı ulaşımın yaygınlaştırılmasının yanında şehir içi ulaşımda yakıt sarfiyatının önlenmesi, çevreye zararlı emisyonların düşürülmesi, fosil yakıt tüketiminin azaltılması hedefleniyor. Sürdürülebilirliğin sağlanması ve enerji verimliliğini teşvik etmek amacıyla ulaşım sektörüne yönelik 9 adet eylem planı hazırlandı.
Enerji verimliliği yüksek araçlara vergi avantajı
Enerji verimliliği sunan araçların özendirilmesi kapsamında araçlara ÖTV ve çeşitli vergi indirimleri uygulanacak.
Enerji verimliliği yüksek, emisyon seviyesi düşük, çevre dostu, küçük motor hacimli, yakıt pilli, elektrikli ve hibrit araçlara enerji verimliliğine göre vergi avantajı getirilecek. Elektrikli ve hibrit araçlara yönelik yürürlükteki vergi indirimlerine ilave yeni vergi indirimleri uygulanacak.
Araçların yakıt tüketimi ve emisyon değerlerine göre farklılaştırılmış vergilendirme uygulaması için altyapı geliştirilecek. Piyasaya sürülen tüm araçların emisyon bilgilerinin kaydedildiği bir veritabanı oluşturulacak. Şarj istasyonu kurulumu ile ilgili standartlar düzenlenecek.
Alternatif yakıt ve yeni teknolojilerle ilgili kıyaslama çalışması
Alternatif yakıt kullanan yeni teknolojiye sahip araçların fosil yakıt kullanan araçlara göre avantajının belirlenmesi için bir kıyaslama çalışması yürütülecek. Araçların yakıt tüketimi, bakım hizmetleri, tamir ücretleri, vergi ücretleri vs gibi faktörleri ele alınarak ne kadar avantaj sunduğu konusunda vatandaşa bilgi sunulacak.
Bisiklet ve yaya ulaşımının yaygınlaştırılması
Sıfır emisyonlu taşımacılığın yaygınlaştırılmasına yönelik yeni eylemler hayata geçirilecek. Şehirlerde bisiklet ve yaya yoları inşa edilecek. Şehir merkezleri motorlu araç kullanımına kapatılacak, bisiklet ve yaya kullanımına açılacak. Yaya veya bisiklet yollarının karayolu, denizyolu ve raylı ulaşıma entegrasyonu sağlanacak.
Otomobil kullanımının azaltılması
Şehir merkezlerindeki trafik yoğunluğunun azaltılması için otomobillerin şehir merkezlerine girişini sınırlayan caydırıcı önlemler alınacak. Otopark sayısı arttırılacak. Otomobillerin toplu taşıma sistemlerine entegrasyonu için “Park et devam et” uygulaması yaygınlaştırılacak.
Toplu taşımanın yaygınlaştırılması
Toplu taşımacılık hizmet ağının arttırılması ve güçlendirilmesi için ulusal ve uluslararası finans desteklerinden yararlanılacak. Farklı ulaşım türlerinin birbirine entegrasyonu sağlanacak. Çevre dostu araçların kullanımının yaygınlaşması sağlanacak. Toplu taşımada hizmet kalitesi ve güvenlik arttırılacak.
Kentsel ulaşım planlama birimleri
Ulaşım sorunlarına belediyelerin kendi çözümlerini üretebilmesi adına Kentsel Ulaşım Planlama Birimleri kurulacak. Bu birimler finansal açıdan desteklenecek.
Denizyolu taşımacılığının güçlendirilmesi
Yük, yolcu ve araç taşımacılığında denizyolunun kullanımı teşvik edilecek. Yap-İşlet-Devret modeli ile yeni limanlar inşa edilecek. Yeşil liman uygulamaları teşvik edilecek, modern liman teknikleri uygulanacak.
Demiryolu taşımacılığının güçlendirilmesi
Demiryolu ağının yaygınlaştırılması sayesinde karayolu taşımacılığının büyük bölümünün raylı ulaşıma kaydırılması sağlanacak. Yüksek hızlı demiryolu projeleri hayata geçirilecek. Mevcut demiryolu ağlarında standartlar yükseltilecek. Demiryolu rotaları limanlara ve üretim merkezlerine bağlanacak.
Ulaşıma yönelik veri toplanması
Ulaşıma yönelik bilgilerin toplanacağı, karşılaştırılacağı ve değerlendirileceği veri tabanı oluşturulacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6006 kez okundu.
23 kişi, toplam 24 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
ulusal enerji verimliliği eylem planı, ulaşım ve