Pandemi döneminde gerek kapanma tedbirlerinin üretimi aksatması gerekse aşırı şekilde artan tüketici talebine bir de TSMC harici dökümcülerin hazırlıksız yakalanması eklenince küresel çip krizi ortaya çıktı. Kriz ile ilgili hükümetler çok da iyimser değil.
Biden hükümeti acil çözüm istiyor
HP, AMD, Nvidia gibi firmalar küresel çip krizinin yaz aylarına kadar mevcut durumunu korumasını veya bir miktar daha derinleşmesini bekliyor. Biden hükümeti ise yeni kanun tasarısı ile ABD’nin dışa bağımlılığını azaltmak istiyor.
ABD sınırları içerisinde yapılan yonga üretiminin oranı yüzde 12 civarında. Bu nedenle ABD’li teknoloji devleri TSMC’ye bağımlı olarak yaşamak zorunda. Biden hükümeti toplamda 52 milyar dolarlık bir paket ile üretimi ABD’ye kaydırma niyetinde.
Paket kapsamında 10 milyar dolarlık doğrudan yatırım, yüzde 40’a kadar vergi teşvikleri gibi unsurlarla beslenen paket CHIPS kısa adına sahip. Özellikle Intel’in bu paketten en iyi şekilde yararlanmak istediği bilinyor. Senato’dan geçen paket Temsilciler Meclisi önüne geldi. Biden hükümeti paketin bir an önce yürürlüğe girmesini istiyor.
Hazine Sekreteri Gina Raimondo zaman geçtikçe küresel çip krizinin daha da kötüye gittiğini ve teknoloji devlerini sıkıştırmaya başladığını dile getiriyor. Bu bakımdan Meclisin bir an evvel paketi imzalamasını istiyor zira döküm projelerini ülkeye çekebilmek için zaman gerekiyor ve yarın çok geç olabilir. Ayrıca Çin-Tayvan gerginliği de kanunu zorunla hale getiriyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: