Anlık Bildirim

Bu Avrupalı Şirket, Balık ve Tavuk Üretiminde Çevreye Verilen Zararı Önlemek İçin Larva ve Böcekleri Kullanıyor

HiProMine adlı şirket, su ürünleri ve kümes hayvanları endüstrilerinin çevreye verdiği zararı önleyerek daha sürdürülebilir bir sistem yaratmak için larvalardan ve böceklerden yararlanıyor.
Bu Avrupalı Şirket, Balık ve Tavuk Üretiminde Çevreye Verilen Zararı Önlemek İçin Larva ve Böcekleri Kullanıyor Tam Boyutta Gör

Doğu Polonya’nın Muchocin köyünde yer alan deneysel bir balık çiftliğinin havuzlarında yüzlerce mersin balığı, protein ağırlıklı, larva ve böcekten oluşan özel bir beslenme biçimiyle yetiştiriliyor. Buradaki amaç normalde yedikleri, balıklardan yapılan yemleri daha sürdürülebilir protein kaynaklarıyla değiştirmek.

Bu yenilikçi araştırmayı HiProMine adlı şirket yürütüyor ve alternatif bir protein-larva balık yemi üretmek için yenilikçi teknolojik çözümler geliştirilen Avrupa projesine ev sahipliği yapıyorlar.

Peki hayvan yemlerinin yerine sürdürülebilir protein kaynaklarını kullanmak niçin önemli?

Hayvan bilimci Mateusz Rawski bu Avrupa projesinin araştırmacılarından biri. Belirttiğine göre, su ürünleri yetiştiriciliğinde en önemli protein kaynağı olan balık yemini kullanmak için yine balık avlanması ve üretilen yemlerin her kilogramı için dört kilo balık kullanılması gerekiyor.

Mateusz’a göre yabani balık nüfusunun korunması amacıyla çevreye zarar vermeyi durdurmalı ve bunun için, gelecekte insanlara besin kaynağı olacak balıkların beslenmesinde yeni protein kaynakları bulmalıyız.

Bu Avrupalı Şirket, Balık ve Tavuk Üretiminde Çevreye Verilen Zararı Önlemek İçin Larva ve Böcekleri Kullanıyor Tam Boyutta Gör

(Tabloda da belirtildiği üzere, böceklerin vücut ağırlığının %100’ü, tavukların ve domuzların %55’i, ineklerin ise %44’ü hayvanlar için yem üretiminde kullanılabiliyor).

Muchocin’in iki saat doğusundaki başka bir su ürünleri çiftliğinde başka mersin balıkları da HiProMine şirketinin laboratuvarlarında üretilen böcek proteinlerini yiyorlar.

Döngüsel Bir Girişim

Balıkların yedikleri larvaların gelişimi ikiden sekiz haftaya kadar sürebiliyor. Bu esnada lavralar, biyolojik atıklarla beslenip çok az suya ihtiyaç duyuyorlar. Dışkıları da gübre olarak değerlendirilebiliyor.

HiProMine şirketi tarafından yürütülen projelerin toplam bütçesi 12.5 milyon avro ve bu bütçenin %68’i Avrupa uyum politikası tarafından fonlanıyor.

Teknolojiyle birleştirilen biyolojik yeniden değerlendirme bu döngüsel ekonomik girişime destek oluyor.

Tavuklar da Paylarını Alıyor

Bu Avrupalı Şirket, Balık ve Tavuk Üretiminde Çevreye Verilen Zararı Önlemek İçin Larva ve Böcekleri Kullanıyor Tam Boyutta Gör


Polonya’nın bu bölgesinde böcek temelli beslenen tek canlılar mersin balıkları değil. Araştırmacılar, deneysel bir kümes hayvanları çiftliğinde larva proteininin, kümes hayvanlarının büyümesindeki ve kaslarının gelişimindeki etkilerini de inceliyorlar.

Bu projede çalışan ve Poznan Üniversitesinde bir bilim adamı olan Bartosz Kieronczyk, Avrupa’da endüstriyel düzeyde, hayvan yemlerine katılan besleyici, soya, palm ve kümes hayvanları yağlarının yerine en yaygın larva türü olan hermetia illucens türünden üretilen yağları ekleyebileceğimizi ya da tamamen bu yağı kullanabileceğimizi söylüyor.

HiProMine tarafından yürütülen ve AB’nin ‘Yeni Yeşil Anlaşmasının’  bir parçası olan bu proje, finansal kriz ve iklim değişikliğiyle ekolojik sürdürülebilirlik aracılığıyla savaşmayı amaçlıyor.

Kaynakça https://www.euronews.com/2021/06/21/fish-and-poultry-try-a-new-sustainable-diet-of-larvae-and-insects https://images.app.goo.gl/jqd5pzb5UFv9aTVj9 https://images.app.goo.gl/3owVK7LZ4H7MWeXX9 https://images.app.goo.gl/mSGX3wP3xTjw81wJA Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim